Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Tips voor mantelzorgondersteuning in de eerste lijn

Goede preventie kan overbelasting bij mantelzorgers voorkomen. Welke rol kunt u spelen bij de signalering en preventie?

Mantelzorgers cijferen zichzelf en hun eigen behoeften vaak weg. Goede preventie kan overbelasting bij mantelzorgers voorkomen. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen door hun vertrouwensfunctie veel betekenen bij de signalering en preventie van overbelasting van mantelzorgers. Hoe doet u dat?

  1. Denk ‘systemisch’. Betrek de naasten bij de zorg. Zij leggen vaak veel gewicht in de schaal en hebben veel invloed op gezondheid en welzijn van hun naaste.
  2. Bied mantelzorgers waardering. Zonder de hulp van mantelzorgers is hoogwaardige zorg in de nabije toekomst niet meer mogelijk.
  3. Neem kennis en expertise van mantelzorgers serieus. Ze verzorgen een ziek familielid, partner of kennis vaak al jaren en zijn daardoor experts.\
  4. Erken dat een mantelzorger soms ook een hulpvrager is. Wacht dus niet tot hij zich meldt, maar zoek hem op en zorg voor de nodige ondersteuning.

Meer weten?

Ondersteuning nodig?

Vilans adviseert zorgorganisaties die mantelzorgondersteuning willen verbeteren. Neem voor meer informatie en vrijblijvend advies contact op met onze adviseur Wendy van Lier.

Bekijk alle tips

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten