Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

9 tips om ouderenzorg te innoveren

Download dit overzichtelijke stappenplan en ga samen met ouderen aan de slag met innovatie in de ouderenzorg

Om wonen, welzijn en ouderenzorg te verbeteren zoeken professionals en ouderen steeds naar nieuwe kennis en instrumenten. BeterOud geeft een overzicht van goede voorbeelden van innovatieve projecten in de ouderenzorg met instrumenten, ervaringen en onderbouwing.

Maar hoe gaat u als zorgmedewerker aan de slag met deze projecten? Bekijk en download dit overzichtelijke stappenplan met 9 tips om samen met ouderen aan de slag te gaan met innovatie.

9 tips om ouderenzorg te innoveren

1. Kies een thema

Kijk in uw eigen omgeving waar het grootste knelpunt ligt. Waar hebben ouderen behoefte aan? Meer aandacht voor mantelzorg of een sterker sociaal netwerk? Betere opvang na een ziekenhuisopname of meer eigen regie? Vraag het ze! Overleg met een vertegenwoordiger van de ouderen, bijvoorbeeld via de ouderenorganisaties. Overleg ook met de thuiszorg, huisarts of het ziekenhuis in uw regio.

2. Betrek ouderen

Inbreng van ouderen is noodzakelijk om projecten in de ouderenzorg te laten slagen. Misschien zijn zij initiatiefnemer en sluit u bij hun plannen aan. Bent u zelf initiatiefnemer? Betrek ze dan vanaf het begin bij uw project. Meer over hoe u dit aanpakt en de meerwaarde leest u op BeterOud. U kunt ook contact opnemen met de projectleider van een initiatief.

3. Kies een aanpak voor ouderenzorg

Bekijk de voorbeelden en instrumenten op BeterOud en kies een project dat aansluit bij het knelpunt dat u hebt gesignaleerd. Achterhaal wat nodig is om de aanpak te implementeren. Welke personen en partijen moet u erbij betrekken? Hoe is de ouderenzorg georganiseerd in uw regio? Past deze interventie daarin? Vraag meer informatie aan de projectleider of contactpersoon van het project.

4. Zoek medestanders

Ga op zoek naar collega’s en professionals van andere organisaties die hetzelfde doel hebben en samen aan de slag willen. Zoek ook mensen met invloed, zoals managers en bestuurders. Bij elk project staat beschreven welke mensen een belangrijke rol hebben bij het slagen van het project. Ga na of er al een soortgelijk project wordt uitgevoerd in uw regio. Kijk of u daar verbinding mee kunt maken.

5. Sluit u aan

Samen komt u verder. Zoek anderen die aan hetzelfde vraagstuk werken zodat u van elkaar leert en ervaringen deelt. Verschillende projecten op BeterOud hebben leergemeenschappen van professionals en ouderen. Ook veel regionale netwerken in de ouderenzorg willen samenwerken.

6. Schrijf een projectplan

Schrijf met uw medestanders een helder plan met een aansprekende titel. Het plan bevat in ieder geval:

 • een visie (hoe denkt u over het onderwerp
  en wat wilt u bereiken?)
 • de activiteiten en wie ze uitvoert
 • een realistische planning en begroting
 • een communicatieplan (wat, hoe, met wie
  en wanneer?)
 • heldere afspraken over besluitvorming
 • het meten van effecten

7. Zoek financiering

Ga in gesprek met mogelijke financiers. Denk hierbij aan verzekeraars, gemeenten en betrokken organisaties. Zorg als dat mogelijk is voor structurele financiering, dus niet alleen tijdens de opstartfase. Kijk ook naar subsidiemogelijkheden.

8. Aan de slag met ouderenzorg

Ga samen aan de slag met ouderenzorg. Wees realistisch. Het beste is om klein te beginnen en pas uit te breiden als u successen behaalt. Vier die successen. Wees geduldig en realiseer u dat u ingesleten cultuur of gedrag niet in een paar weken verandert. Doe een stap terug als dat nodig is.

9. Deel uw ervaringen

Inspireer anderen door uw ervaringen te delen. Stuur persberichten of nodig de pers uit voor een werkbezoek. Schrijf ingezonden brieven of achtergrondartikelen. Laat onderzoekjes doen en maak de uitkomsten publiek, bijvoorbeeld met een weblog. Vergeet de interne communicatie niet, bijvoorbeeld via intranet of personeelsbladen. Ook BeterOud biedt ruimte voor nieuwsberichten en ervaringen.

Download infographic

Meer informatie over ouderenzorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '493' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • Ray Vondenhoff

  schreef op 03 jun 2015

  wellicht interessant om te weten... EDU-line is gespecialiseerd in leren en veranderen in organisaties, in het bijzonder in de zorgsector. Zie de recent geplaatste blog "Hoe creëren we een lerende organisatie die toekomstbestendig is?" http://www.edu-line.nl

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten