Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

7 redenen waarom nazorg belangrijk is bij niet-aangeboren hersenletsel

Op het moment dat iemand de zorg verlaat, kunnen de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn

Deze 7 redenen laten zien waarom het belangrijk is dat nazorg en monitoring wordt geboden aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

1. Latere gevolgen in het begin nog niet duidelijk

Op het moment dat iemand de zorg verlaat, kunnen de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. Pas na een tijdje wordt duidelijk wat iemand nog wel en wat iemand nog niet, of niet meer zelfstandig of met ondersteuning vanuit zijn netwerk kan.

2. Persoon met NAH kan moeite hebben om hulp te vragen

Het hersenletsel zelf kan er voor zorgen dat het voor iemand heel moeilijk, of zelfs onmogelijk wordt om zelf een hulpvraag te formuleren of het initiatief te nemen om vragen te stellen.

3. Soms ontbreekt goed inzicht in eigen capaciteit

Als iemand vanuit trots, kwetsbaarheid, gevoel van schaamte en falen aangeeft het zelf te kunnen, dan kan dat in het kader van ‘eigen kracht’ op het eerste gezicht heel goed lijken. Als er echter geen inzicht is in de eigen capaciteiten neemt hierdoor de kwaliteit van leven juist af en neemt de complexiteit van problemen binnen meerdere levensgebieden juist toe.

7 redenen waarom nazorg belangrijk is bij niet-aangeboren hersenletsel

4. Leed en onnodige zorgkosten kunnen vermeden worden

Als te lang onduidelijk blijft dat er sprake is van hersenletsel, kunnen in het leven al veel dingen erg mis gaan, die door de juiste zorg voorkomen kunnen worden. Hierdoor wordt veel leed voorkomen en worden onnodige zorgkosten vermeden.

5. Op een later moment kunnen nieuwe problemen ontstaan

Verbeteren is mogelijk, maar hersenletsel kan het hele leven blijven. Belangrijke momenten en veranderingen kunnen maken dat er nieuwe vragen en problemen ontstaan. 

6. Extra hulp kan nodig zijn, zeker bij klein of geen eigen netwerk

Veranderingen binnen de informele zorg - bijvoorbeeld door overbelasting of echtscheiding - kunnen grote gevolgen hebben. Als de cliënt een zeer klein of geen netwerk heeft, moet dit ergens anders door gecompenseerd worden. Door de cliënt zelf, uitbreiding van cliëntsysteem of (tijdelijk) inzetten van formele zorg.

7. Kans op andere belemmeringen of risico's

Door het hersenletsel kunnen nog andere belemmeringen of bijkomende risico’s ontstaan op fysiek, emotioneel of cognitief vlak (zoals bijvoorbeeld het ontstaan van diabetes, verhoogde bloeddruk, overgewicht, depressie of financiële problemen).

Meer weten over NAH?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '378' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Roger van de Werff

    schreef op 31 mrt 2016

    Zeer goede stellingen!

    Misschien nog een achtste erbij: NAH is iets van vele jaren het is denk ook belangrijk dat er na soms wel jaren toch interesse en aandacht

    besteed wordt aan de persoon met NAH. In het begin is er hele intensieve zorg en aandacht en als er een lange tijd overheen is gegaan is er niets meer. Terwijl er dan vaak sprake is van heftige depressies waar hulp heel belangrijk is.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten