Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

7 signalen om niet-aangeboren hersenletsel te herkennen

Hoe herkent u niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

Hoe herkent u niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? De volgende 7 signalen helpen u als wijkprofessional bij het herkennen van NAH.

1. Melding van een ‘moment waarop alles anders werd’

Let op terloopse opmerkingen als ‘sinds het ongeluk is alles anders geworden’. Dit moment markeert dan een zogenoemde ‘breuk in de levenslijn’. Na die breuk kwamen er veranderingen in capaciteiten en gedrag, die allerlei gevolgen hebben gehad in het leven. Wees hier ook alert op bij kinderen.

2. Vastlopen in bekende situaties

Een belangrijk en tegelijk bekend signaal en verschijnsel is een herhalend patroon van het vastlopen in bekende, of juist nieuwe situaties. Studie, werk of het organiseren van de eigen administratie vormen opeens een probleem.

3. Geen inzicht in eigen grenzen, gebrek aan reële verwachtingen

Het (h)erkennen en bewaken van eigen grenzen en inzicht in eigen en verwachtingen en reële mogelijkheden, of juist het gebrek daaraan, kunnen signalen zijn van niet-aangeboren hersenletsel. Uitingen van weerstand, onbegrip en / of gebrek aan inlevingsvermogen (empathie) kunnen in verband worden gebracht met NAH.

7 signalen om niet-aangeboren hersenletsel te herkennen

4. Iets niet meer kunnen, wat iemand vroeger zonder problemen wel kon

Situaties waarin iemand herhaaldelijk onvoldoende in staat lijkt zijn leven te organiseren en verantwoordelijk te willen of kunnen nemen, kunnen verband hebben met NAH. Het langdurig (on)bewust negeren, ontkennen of vermijden van het uitvoeren van taken kunnen signalen zijn van overbelasting van de persoon met NAH.

5. Veranderingen in de zintuigen

Horen, zien, ruiken, voelen: alle functies worden door de hersenen geregisseerd. NAH gaat vaak gepaard met veranderingen in zintuigelijke waarnemingen.

6. Passief, ongeïnteresseerd, gemakzuchtig, depressief (?)

Door de omgeving kunnen gedragingen ten onterechte worden vertaald als uitingen van passiviteit, desinteresse, gemakzucht, of een depressie. Depressie en NAH kunnen hand in hand gaan. Een depressie kan juist ontstaan, of sterk beïnvloed worden door (de gevolgen van) NAH.

7. Overspannen mantelzorger, ontwrichte gezinssituatie, huiselijk geweld of kindermishandeling

Karakterveranderingen, extreme vermoeidheid en veranderende capaciteiten kunnen grote gevolgen hebben voor de relaties van getroffenen met zijn of haar naasten. De partner en kinderen kunnen steeds meer overbelast raken, de prikkels in huis kunnen voor een getroffene boosheid of zelfs geweld oproepen. Huiselijk geweld kan vele oorzaken hebben, echter soms is het een noodkreet voor hulp van iemand met NAH.

Meer informatie over niet-aangeboren hersenletsel

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '516' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • Roger van deWerff

  schreef op 18 mrt 2016

  Beste Kitty,

  dank je voor je reactie! Ik ben het met je eens over de vaststelling van de onzichtbare gevolgen van NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel) maar mij gaat het er om dat de kenmerken die jij hier nu schetst ook het geval kunnen zijn bij psychologische problemen als bijvoorbeeld een burn out. NAH is veel meer omvattender en dat maakt het nu ook zo moeilijk.

  De 7 kenmerken die hier geschetst worden kunnen zonder meer ook voorkomen bij gezonde mensen. Hij/zij zou hierdoor ongewild het etiket hersenletsel opgeplakt kunnen krijgen.

  Ik zelf heb een zwaar hersenletsel en waar ik eigenlijk benieuwd naar ben zijn oplossingen voor het probleem. Hier worden nu heel goed de signalen weer gegeven maar wat moet de hulpverlener er vervolgens mee doen? Naar een arts? Mijn ervaring is echter dat zij in de praktijk weinig kunnen doen.

  En dan?

 • Kitty Jurrius

  schreef op 17 mrt 2016

  Dank Rogier voor deze reactie, uiteraard zijn er verschillende fysieke kenmerken die belangrijk zijn, en die ook gesignaleerd kunnen worden. Goed dat je daar de aandacht op vestigt. Bij hersenletsel is er echter ook vaak sprake van onzichtbare gevolgen. De signalen zoals hier beschreven leggen wat meer de nadruk op de situatie waarin je als zorgprofessional op het eerste gezicht niet direct aan hersenletsel zou denken. Bij ongesignaleerd hersenletsel is er vaak een moment waarop de klachten/veranderingen zijn begonnen (1e signaal). Het vaststellen van een hersenletsel gebeurt door een arts, de genoemde signalen zijn belangrijk voor zorgprofessionals die naar een arts kunnen doorverwijzen. De koppeling van deze signalen aan hersenletsel (als daar sprake van is), is belangrijk, omdat mensen anders op een verkeerde manier geholpen worden (bijvoorbeeld omdat wordt gedacht dat er sprake is van een burnout).

 • Roger van deWerff

  schreef op 16 mrt 2016

  Ik lees niets over de specifieke fysieke kenmerken bij een NAH.

  De voorbeelden die gegeven worden kunnen ook bij mensen voorkomen waar geheel geen sprake is van een NAH.

  Deze kenmerken die hier aangegeven worden kunnen ook voorkomen bij mensen met een burn-out bijvoorbeeld.

  Website: http://www.herstellenvanhersenletsel.nl.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten