Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij onbegrepen gedrag

Wanneer zet u wel psychofarmaca in en wanneer niet, bekijk deze 10 uitgangspunten en maak de juiste beslissing

Deze 10 uitgangspunten voor bewust gebruik van psychofarmaca zijn tot stand gekomen in het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca'. Dit in samenwerking met een groep experts uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Bestaande uit artsen, gedragswetenschappers, onderzoekers, apothekers, managers, bestuurders en Inspectie voor de Gezondheidszorg.

1. Nooit eerste keuzemogelijkheid

Psychofarmaca voor onbegrepen gedrag is niet de eerste keuzemogelijkheid, met uitzondering van situaties met acuut gevaar voor de cliënt of zijn omgeving. Kijk eerst waar het onbegrepen gedrag vandaan komt.

2. Vooraf gedegen analyse

Behandeling van onbegrepen gedrag wordt voorafgegaan door een gedegen analyse van lichamelijke, psychische, persoonlijke en omgevingsfactoren.

3. Altijd in overleg met cliënt

Behandeling met psychofarmaca voor onbegrepen gedrag is altijd in overleg met de cliënt(vertegenwoordiger) en onderdeel van een integraal multidisciplinair opgesteld behandelplan onder behandelregie van de gedragswetenschapper, arts of verpleegkundig specialist.

4. Indicatie of acute situatie nodig

‘Zo nodig’ gebruik van psychofarmaca voor onbegrepen gedrag is, tenzij geïndiceerd of in acute situaties, niet toegestaan.

5. Direct nadenken over afbouw

Bij aanvang van psychofarmaca voor onbegrepen gedrag wordt al direct nagedacht over en gewerkt aan afbouw en stoppen. Bekijk deze 10 tips om psychofarmaca te verminderen.

10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij probleemgedrag

6. Terugkerende evaluatie

Bij gebruik van psychofarmaca voor onbegrepen gedrag wordt minimaal 3-maandelijks geëvalueerd met arts, gedragswetenschapper, verzorgende/begeleider en met input van cliënt(vertegenwoordiger). Bij deze evaluatie is de apotheker tenminste 1 keer per jaar aanwezig.

7. Psycho-educatie over onbegrepen gedrag

Cliënt(vertegenwoordiger), verzorgende en/of begeleider krijgen psycho-educatie over onbegrepen gedrag en over het monitoren van de werking en bijwerking van de psychofarmaca.

8. Bestuurder is verantwoordelijk

De bestuurder is bestuurlijk verantwoordelijk voor het psychofarmacabeleid en zorgt voor voldoende deskundig personeel en randvoorwaarden.

9. Werken volgens richtlijnen

Professionals werken volgens professionele richtlijnen over onbegrepen gedrag en het voorschrijven van psychofarmaca.

10. Evaluatie op afdelingsniveau

Gebruik van psychofarmaca bij gedragsproblemen wordt op afdelingsniveau geëvalueerd.

Meer informatie over psychofarmaca

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '287' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
  • Arie Derksen

    schreef op 08 mrt 2017

    Medicijnen nooit innemen met koffie of thee vermindert dewerking met 80&

  • M.post

    schreef op 07 mrt 2017

    Hele goede uitgangspunt punten. Men zou eerst eens moeten onderzoeken of onbegrepen gedrag door slechte benadering en onvoldoende kennis over komt.vaak heeft psychofarmaca niet het gewenste effect.En geeft er ander gedrag en lichamelijke klachten voor terug

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten