Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Video - Tips voor omgaan met afweergedrag bij mondzorg

De video is gemaakt tijdens de Kennismarkt van Zorg voor Beter over de workshop ‘Omgaan met afweergedrag bij mondzorg’

Mondzorg bij ouderen verdient meer aandacht. Extra lastig is het als cliënten, bijvoorbeeld met dementie, zich verzetten tegen tandenpoetsen. Hoe gaat u daarmee om? In deze video vertellen zorgmedewerkers hoe u beter omgaat met weerstanden bij mondzorg.

3 praktische tips

1. Ga tijdens mondverzorging schuin achter cliënt staan

Dit is de standaardhouding voor het verzorgen van de mond bij een ander. Laat de cliënt zitten. Sla uw linkerarm om het hoofd van de cliënt heen, zodat het hoofd gesteund wordt. Zo kunt u de tandenborstel ook beter sturen. Houd met uw linkerhand de lippen en/of wangen van de cliënt opzij, en poets met rechts. Bij linkshandigheid doet u het andersom.

2. Wees creatief bij weerstand

Bedenk nieuwe dingen bij cliënten die hun mond niet open doen. Wellicht helpt het als u het tanden poetsen naar een ander moment op de dag verplaatst. Na het ochtendritueel kan de cliënt namelijk te vermoeid zijn voor mondzorg. Overleg met collega's. Misschien kent iemand een handig trucje waardoor de cliënt wel de mond opent.

3. Neem de tijd en neem cliënt serieus

Haast is in deze uw slechtste raadgever. Neem de signalen en reacties van de cliënt serieus. Nee is nee. Probeer het later nog eens. Maak in het team bespreekbaar waarom het tandenpoetsen niet lukt.

Lees meer over afweergedrag op Zorg voor Beter

Video - Tips voor omgaan met afweergedrag bij mondzorg

Inhoud video mondzorg

In de video geeft Emmy Deurhof, beleidsmedewerker Archipel Zorggroep, praktische tips voor het omgaan met afweergedrag bij mondzorg. Ook Annelie Meeuwissen, teamleider zorgcentrum Sint-Jozef, en Nicolet Destree, docent verpleeg- en omgangskunde ROC Mondriaan zijn aan het woord. Verder vertellen medewerkers hun ervaringen tijdens de oefening bewustwording van nabijheid waarbij iemand anders hun tanden poetst. De video is gemaakt tijdens de Kennismarkt van Zorg voor Beter over de workshop ‘Omgaan met afweergedrag bij mondzorg’.

Meer informatie over mondzorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '1' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten