Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

6 voorwaarden voor goede samenwerking wijkteam en huisarts

Het wijkteam is voor veel huisartsen een nieuwe 'partij' waar ze mee te maken krijgen

Het wijkteam is voor veel huisartsen een nieuwe 'partij' waar ze mee te maken krijgen. Deze nieuwe structuur moet opnieuw zijn waarde bewijzen. Uit gesprekken met wijkteamleden en huisartsen hebben we de volgende 6 voorwaarden voor een optimale samenwerking vastgesteld.

1. Maak kennis met elkaar

Eerste voorwaarde is dat u elkaar kent en weet waarvoor u elkaar kunt betrekken, daarna pas komt een samenwerking tot stand.

2. Zorg voor duidelijke afspraken

Maak duidelijke werkafspraken, zodat voor de huisarts duidelijk is wanneer hij contact met het wijkteam kan opnemen en andersom. Communicatie is hierbij het toverwoord.

3. Zorg voor terugkoppeling

Koppel terug na een verwijzing of contact. De huisarts wil graag weten hoe het gaat met ‘zijn’ patiënt na een interventie, welke zorg is ingezet en hoe het verloopt.

6 voorwaarden goede samenwerking wijkteam en huisarts

4. Maak binnen wijkteam 1 persoon aanspreekpunt voor huisarts

Zorg voor een vaste contactpersoon in het wijkteam voor de huisarts, zodat hij weet wie van het wijkteam hij kan benaderen. Uiteraard kan er op casusniveau contact zijn met een ander wijkteamlid.

5. Zorg voor korte lijnen

Maak ook fysiek korte lijnen. Lokaliseer het wijkteam in of nabij een eerstelijnspraktijk of gezondheidscentrum. Korte lijnen maken het voor zowel huisarts als wijkteam gemakkelijker, maar ook voor de inwoner is het prettig als de overgang naar een andere zorgverlener gemakkelijk en laagdrempelig verloopt.

6. Organiseer gesprek tussen inwoner, huisarts en buurtteamlid

De gemeente Utrecht heeft positieve ervaringen met het 3-gesprek: inwoner, huisarts, en buurtteamlid zitten om tafel en delen de problemen die er spelen op de verschillende domeinen, wie betrokken is en hoe de verschillende domeinen zich tot elkaar verhouden. Dat geeft inzicht voor zowel inwoner als hulpverlener.

Meer informatie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '734' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten