Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 tips om vrijheidsbeperkende maatregelen af te bouwen

Leven in vrijheid: hoe bouwt u vrijheidsbeperkende maatregelen af?

Vrijheidsbeperking gaat over alle maatregelen die cliënten in hun vrijheid beperken. Zoals Zweedse banden en bedhekken, maar ook vaste bezoektijden, beperken van telefonie of een rem op de rolstoel. Gebruik is niet altijd nodig en niet zonder risico’s. Per jaar overlijden gemiddeld 4 mensen door (foutief) gebruik van onrustbanden.

Soms is vrijheidsbeperking onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als de cliënt een ernstig risico vormt voor zichzelf of zijn omgeving. Toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen mag alleen in uiterste nood.

Iedereen is het erover eens: hoe minder vrijheidsbeperkende maatregelen, hoe beter. Uitgangspunt is je cliënt zoveel mogelijk regie te geven het leven zelf in te richten. Heldere communicatie richting je cliënt geeft vertrouwen, waardoor agressie en probleemgedrag kan worden voorkomen. Vilans geeft u 5 tips voor heldere communicatie.

1. Benader cliënten kalm en rustig

Praat op een rustige toon, wees niet overhaast. Uw cliënt zal zich veel prettiger en meer op zijn of haar gemak voelen.

2. Luister goed

Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Als u u verdiept in de cliënt, ligt de oplossing soms dichtbij. Zoals de oud-verloskundige die met haar kleren aan, op de dekens, wél rustig slaapt 's avonds. Dat was ze immers zo gewend.

3. Gebruik beeldmateriaal

Soms helpt het om beelden te gebruiken bij het ondersteunen van de communicatie; beelden, voorwerpen of een driedimensionale vorm als een inpuzzelsysteem kunnen verhelderend werken.

4. Speel in op de positieve kanten

Zorg dat u de positieve kanten van uw cliënt naar voren brengt, zo voelt de cliënt zich begrepen en gewaardeerd. Vraag bijvoorbeeld naar interesses, hobby’s of werk.

5. Ontwikkel vertrouwen

Reageer op een consistente manier, zo bouwt u vertrouwen op. Maak hierover ook afspraken met collega’s en zorg ervoor dat zoveel mogelijk dezelfde medewerkers ingezet worden.

Meer informatie over vrijheidsbeperking

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '303' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Marjolein van Vliet

  schreef op 01 jul 2014

  De tips zijn niet alleen bedoeld voor clienten met een somatische aandoening. Ook bij clienten met verregaande dementie of een verstandelijke beperking kun je de non-verbale reacties interpreteren of 'lezen'. En je kunt natuurlijk altijd terugvallen op de familie of een vertegenwoordiger als je zelf het gedrag niet begrijpt. Zij weten vaak wel waar dit gedrag vandaan komt of kunnen hierin meedenken. Soms is het een lange zoektocht, maar ga altijd op zoek naar de oorzaak van onbegrepen gedrag. Dan kun je namelijk ook de juiste alternatieven proberen.

 • Ine

  schreef op 30 jun 2014

  Het zijn leuke tips voor somatische hulpvragers. Maar hoe ga je dit aanpakken op een pg afdeling? Veel van de tips zijn niet toepasbaar bij een bewoner die in een ver stadium van dementie is.

 • joe brad

  schreef op 28 jun 2014

  onzin.. dit doen de meeste zorgverleners al. en oja... waar haal je die tijd eigenlijk vandaan?

 • M.C.S.Reij

  schreef op 17 apr 2014

  kijk ook eens op de website van de innovatiekring Dementie:

  Ik bind hou vast’! Een initiatief van IDé. fixatievrije zorginstellingen.

  eigen gedrag veranderen is belangrijk maar er moet ook iets veranderen in het beleid van de organisatie anders red je het niet.

  Marianne

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten