Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Wie bedenkt een betrouwbaar GPS-systeem voor cliënten?

Al geruime tijd doen wij onderzoek naar GPS-technologie voor het lokaliseren van mensen met dementie of een handicap

Het is een populair en belangrijk thema: meer vrijheid voor mensen met dementie of een beperking. Zelf bepalen wat je eet, naar welke muziek je luistert en wanneer je uit gaat. Gewoon, voor een ommetje of om koffie te drinken bij je dochter of je oude buurvrouw. Vooral dat laatste stuit vaak op problemen. Is dat niet gevaarlijk? Hoe groot is het risico op vallen? Of verdwalen? Kunnen we buiten de muren van de zorglocatie de veiligheid nog wel garanderen?

Fitter en alerter

Natuurlijk zijn risico’s nooit helemaal uit te sluiten. Risico’s horen bij het leven, of je nu wel of geen beperking of dementie hebt. Meer vrijheid betekent automatisch meer risico’s. Maar we kunnen die risico’s natuurlijk wel zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld met een GPS-systeem. Onlangs schreef NRC over het gebruik van zo’n systeem bij een zorgorganisatie in Noord-Brabant. Conclusie: mensen zijn blij dat ze een deel van hun zelfstandigheid hebben teruggekregen. Ze bewegen meer, voelen zich fitter en zijn alerter.

Wie bedenkt een betrouwbaar GPS-systeem voor cliënten?

Eenvoudige technologie

Ook binnen Vilans doen we al geruime tijd onderzoek naar GPS-technologie. Juist omdat er zoveel behoefte aan is. Het is een relatief eenvoudige technologie en het biedt heel veel mogelijkheden. Prachtig! Toch gaat mijn ingenieurshart niet harder kloppen van de apparaten die nu op de markt zijn en dat geldt ook voor veel organisaties. Ook zij zoeken nog steeds naar het gouden ei, ook zij testen het aanbod op bruikbaarheid en betrouwbaarheid.

Bekijk ook de andere video’s over GPS-systemen voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Onacceptabele kwaliteit

De apparaten hebben allemaal wel iets. Zij zijn te duur, te onnauwkeurig, te opvallend, er zitten teveel functies op die het gebruik onnodig complex maken of de batterijduur is minimaal. Waar dat laatste toe kan leiden beschrijft NRC in een verhaal over Trees Noldus die 2 dagen en nachten ronddwaalde door de bossen.

Kortom er is niet één systeem dat ik gebruikers met een gerust hart aanraad. Dat is toch onacceptabel in een tijd waarin robotica, artificial intelligence en virtual reality aan de orde van de dag zijn? Waarin de zorg steeds meer verschuift van intra- naar extramuraal? En waarin zorgorganisaties steeds meer experimenteren met het vergroten van de vrijheid van hun bewoners?
Dus lieve techneuten, wil iemand van jullie hiervoor - samen met gebruikers - een oplossing bedenken?

Meer informatie over GPS-systemen

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '232' in onderstaand controle veld.

10 reacties geplaatst
 • Ruud Dirkse

  schreef op 29 sep 2016

  Wat een onzin dat er nieuwe ontwerpen moeten plaats vinden. Deze wereldmarkt heeft veel keus. Bijvoorbeeld moderne telefoons hebben steeds beter betrouwbare en bedienbare ingebouwde systemen die aan deze terechte wensen voldoen. Bij mevrouw Nol dus was het gedrag en de dienstverlening van de zorgorganisatie een groter knelpunt dan de techniek.

 • Erica Stokwielder

  schreef op 12 apr 2016

  Hebben jullie die True-Kare al eens bekeken (https://www.true-kare.com)?

  Dit product is ook in het Nederlands beschikbaar. Voor meer informatie: info@qvn.nl

 • Sandra Suijkerbuijk

  schreef op 11 apr 2016

  Bedankt voor alle reacties en het delen van ervaringen! We blijven ons bezig houden met het vinden van een goede oplossing en dagen de techneuten graag uit om gebruikersgericht te ontwikkelen.

 • Casual Armor

  schreef op 08 apr 2016

  Wie bedenkt een betrouwbaar GPS-systeem voor cliënten?

  Dat is er en exclusief verkrijgbaar in de Benelux bij Casual Armor. Neem voor meer informatie gerust contact op Info@casualarmor.com

 • Monty

  schreef op 06 apr 2016

  Beste,

  Kijk eens op www.monty.nl. Dit systeem - ontwikkeld in Nederland en geproduceerd in Eindhoven, voorziet in de volgende eigenschappen:

  - app voor hulpverleners;

  - bij alarm meteen spraakverbinding en locatieaanduiding;

  - werkt in meer dan 30 landen via GSM;

  - inclusief valdetectie;

  - inclusief dwaaldetectie - geofencing;

  - met 868 mhz accessoires: losse alarmknoppen, rookmelders, deuropeners, badkameralarm etc

  Groetjes van Monty!

 • Tolboom

  schreef op 06 apr 2016

  Mijn broer en ik hebben een gps genaamd spotter gebruikt voor onze dementerende ouders. Heel makkelijk, app dowloaden op je telefoon, per maand betalen/ opwaarderen voor 4,99. Wij konden onze ouders volgen, de verpleging gerustgesteld, wij blij omdat we ze zo makkelijk konden terug vinden. Sinds kort heeft mijn moeder hem niet meer nodig, weet inmiddels de weg terug naar het verzorgingstehuis. Te koop is spotter bij o.a Kruidvat voor € 70,00. Echt de moeite waard. De spotter kan je in de vorm van een sleutelhanger bevestigen aan bijv. kleding, want ze moeten hem wel dagelijks bij hun dragen

 • Marian Weishaupt

  schreef op 06 apr 2016

  Is een I-phone geen goede optie? Of bestaat er iets wat in de schoen weggewerkt kan worden.

  Ze moeten het "onderweg" niet verliezen of neerleggen en het dan vergeten want dan verliest het zijn functie. Je weet alleen dat hij/zij daar is geweest. Het is wel goed dat er een oplossing komt voor dit probleem om grote en minder leuke gevolgen te voorkomen!

 • Ben Janssen

  schreef op 05 apr 2016

  Hebben jullie al eens gekeken naar www.MOPAS.eu uit Maastricht.

  Een eenvoudig heel accuraat systeem van Hollandse bodem.

  Mopas werkt op meerdere fronten uitstekend.

  Ben Janssen

 • Karin

  schreef op 03 apr 2016

  Wij gebruiken voor onze dementerende moeder My GPS tracker en deze werkt prima. Je kunt goed aangeven in welke zone de dementerende mag zijn en wat de grens is voor hem/haar. Via de pc/tablet en telefoon kun je heel goed zien war men zich bevindt. Er zit ook een alarm functie op.

 • JP Mens

  schreef op 03 apr 2016

  Are you aware of OwnTracks? I think this may be the solution you are seeking. You can gladly speak to us at @owntracks.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten