Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Deze doos brengt gesprek over zorgtransities op gang

Aan de goede bedoelingen van de samenstellers van de doos twijfelde ik geen moment

In het najaar van 2014 startten 8 huishoudens met onderzoeksbox ‘Aangenaam’. Deze box bevat verschillende manieren waarop mensen laten weten hoe zij alle veranderingen ervaren. Op die manier verzamelt de box over een langere tijd persoonlijke ervaringen en onzekerheden over de veranderingen in de zorg.

Met een mooie doos gevuld met kleurrijke zaken ging ik op pad naar Karin. De doos zou het gesprek met haar op gang moeten brengen. Het gesprek dat ik in het kader van de stelselherziening langdurende zorg zou voeren. Een gesprek dat inzicht zou moeten geven wat de stelselherziening betekent voor de burger. De burger die gebruik maakt of afhankelijk is van de zorg, de langdurende zorg.

Enigszins weifelend was ik. Aan de goede bedoelingen van de samenstellers van de doos twijfelde ik geen moment. Want het was met zoveel enthousiasme en inzet tot stand gekomen. Maar zou het ook goed overkomen. Tot op heden ging ik altijd op pad met een notitieblok of laptop heel af en toe met een vragenlijst. En nu had ik een doos bij me met een fotocamera, een notitieboekje, kleurige kaartjes met vragen, USB-stick, voice recorder,  thema kaartjes, brievenbusje, lege potjes en ikzelf zou niet het gesprek leiden, maar ik moest de doos zijn werk laten doen.

Verrassend leuk idee

Weifelend was ik met die doos onder de arm. Had ik de bedoelingen wel overtuigend weten over te brengen aan Karin. Ze was direct enthousiast.  Ze vond het allemaal prachtig. Ze kon niet alles zelf gebruiken, maar vond het idee er achter heel verrassend en leuk. Door haar raakte ik overtuigd. We kozen samen een vorm om er mee aan de slag te gaan.

Door de beperkte handfunctie was het voor Karin niet mogelijk om de materialen zelf allemaal te hanteren. Maar zij nam wel de regie en bepaalde wat we gingen doen en vertelde en associeerde aan de hand van de vragen, de kaartjes en de potjes. Ik noteerde in overleg met haar in het notitieblokje wat zij belangrijk vond en ik maakte foto’s van haar lievelingsplaatsen. Wat een leuke manier om met iemand in contact te komen.

Deze doos brengt gesprek over zorgtransities op gang

Onvermogen en onmacht

Wat hebben de dozen mij veel gebracht. Karin en ik besloten om er samen mee aan de slag te gaan. We hebben elkaar zowel bij haar thuis als tijdens een familiekampeerweek gesproken. Stap voor stap liet ze me kennis maken. Ik maakte kennis met haar, een leuke vrolijke vrouw met een mening. Ik maakte kennis met de wijze waarop zij in haar leven staat, wat haar bezig houdt, wat haar mogelijkheden zijn, wat ze leuk vindt en wat haar wensen zijn.

Maar ik maakte ook kennis met mijn beperkte kennis, met mijn onvermogen, onmacht soms. Werk ik ruim 40 jaar in de gezondheidszorg en ervaar nu pas wat wij als samenleving iemand als Karin (niet) te bieden hebben. De grootste wens van Karin is, dat ze er toe doet en de enigen die haar echt het gevoel geven dat ze er toe doet zijn haar ouders en in het bijzonder haar moeder.

Handvatten

De dozen bieden mij de handvatten om Karin’s verhaal te leren kennen en vast te leggen en iets van haar en haar leven te begrijpen. De camera, het opschrijfboekje, de themakaarten zij vormden voor mij de toegang tot een leven waar ik maar nauwelijks weet van had. Wat biedt het associëren aan de hand van kaarten veel meer dan een vragenlijst. Wat leer je iemand veel beter kennen tijdens het fotograferen van haar lievelingsplek op de IJsseldijk dan via een telefonisch interview.

Maar ook het samen mijmeren over leuke films, favoriete muziek, hobby’s, televisie-uitzendingen, politiek enzovoort. De kaarten leiden ons door herinneringen en actuele zaken. Maar het was niet alleen de doos, maar ook het overhandigen van de doos bij Karin thuis en het bespreken daarvan tijdens een kampeerweek met haar familie.

Mooie ervaring

Het is veel mooier om te weten te komen wat haar moeder voor haar betekent wanneer je ze samen ziet.  Welke rol ze heeft in de familie kwam heel goed naar voren tijdens een kampeerweek. Wat was het leuk te ervaren dat familieleden graag bereid zijn om een wens/advies aan Karin te doen via een briefje in de postbus met de wijze uil.

Ik had vast niet dezelfde ervaringen met Karin gedeeld in een interview met notitieblokje en voor Karin en mij betekent het dat we nog lang niet uitgepraat zijn.

Deze blog is geschreven door voormalig Vilans-medewerker Ida Voorthuis. U kunt haar bereiken via i.voorthuis@hetnet.nl. In het najaar presenteren wij u de conclusies uit het onderzoek over hoe de stelselwijziging beleefd wordt door onze 8 huishoudens.

De ‘doos’ is een probekit, voor ons een experiment met een nieuwe manier van onderzoek doen gebaseerd op design probes. Deze onderzoeksbox ‘Aangenaam’ is eerder ontwikkeld om onderzoek te doen naar nieuwe innovaties in de thuisomgeving voor mensen met dementie.

In het huidige onderzoek wordt gekeken naar mogelijkheden om op een flexibelere manier onderzoek te doen naar context van mensen in de langdurige zorg. Ervaring leert dat op een andere manier onderzoek doen, ook andere resultaten naar boven komen. Door creativiteit proberen we onderzoek aangenaam te maken voor deelnemers en echt kennis te maken met de doelgroep.

Meer informatie over hervormingen in de langdurende zorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '509' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten