Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Persoonsgerichte zorg, juist bij dementie

'Ze is dan wel dementerend, dat betekent niet dat ze niet meer kan aangeven wat ze wenst en voelt'

Hoe zorgen we ervoor dat de keuzes die we maken ook de keuzes van de cliënt zijn? Stannie Driessen, Vilans-programmaleider Advies & Implementatie, constateert dat haar moeder die dementie heeft en in een verpleeghuis woont meer dan ooit waarde hecht aan eigen regie.

Kwetsbare oudere - StockbeeldMijn moeder wil met vakantie. Op zich niets bijzonders. Je boekt een reisje, je pakt je koffer, je brengt de sleutel bij de buren en je vertrekt. Helaas, zo eenvoudig werkt dat bij haar niet meer. Mijn moeder heeft dementie en woont nu ruim een jaar in een verpleeghuis. Dat betekent onherroepelijk dat ze een deel van haar eigen regie kwijtraakt. Maar hoe groot mag dat deel zijn en hoe zorgen we ervoor dat de keuzes die we maken ook haar keuzes zijn?

Persoonsgerichte zorg

Voor mij is de kern van persoonsgerichte zorg dat zorgverleners iemand niet alleen als patiënt maar als mens benaderen. Niet de ziekte staat voorop, maar het zo goed mogelijk blijven functioneren. In de zorg voor chronisch zieken is dat al geen gemakkelijke opgave. Nog moeilijker is dat bij mensen van wie ook de cognitieve vermogens afnemen. Dan hebben hulpverleners en familie nog meer de neiging om wensen in te vullen en problemen op te lossen. Ik zie dat ook bij mijn moeder gebeuren.

Eigen regie behouden

Zorgverleners praten al snel over haar in plaats van met haar. Mijn moeder wordt daar erg opstandig van. Ze hecht nog meer dan anders aan eigen regie, terwijl het steeds moeilijker wordt om dat te overzien. Ze is dan wel dementerend, dat betekent niet dat ze niet meer kan aangeven wat ze wenst en voelt. Ook ik maak me schuldig aan dit ‘invullen’. Ik zie immers bij mijn moeder gebeuren waar ik zelf het meest bang voor ben: verlies van controle, cognitieve achteruitgang en groeiende afhankelijkheid. ‘Het zal wel niet goed met haar gaan’, denk ik dan al snel.

Spinnenweb voor Positieve gezondheid

Maar hoe weten we wat mijn moeder belangrijk vindt? Van haar zorgplan word ik niet veel wijzer. Dat beperkt zich vooral tot mededelingen als ‘mevrouw heeft niet geslapen vannacht’. Ik wil weten hoe ze zich echt voelt. Ik besluit het over een andere boeg te gooien. Samen met haar vul ik het ‘Spinnenweb voor Positieve Gezondheid' in. Dit model van Machteld Huber bestaat uit 6 pijlers en richt zich op mogelijkheden, dingen die de kwaliteit van leven bepalen.

Spinnenweb voor Positieve gezondheid

Hoge score

Tot mijn verbazing scoort mijn moeder veel hoger dan ik had verwacht. Er komt heel andere informatie uit dan in het zorgplan. Alsof het over 2 verschillende mensen gaat. Geluk, emoties, van betekenis kunnen zijn voor de ander en lekker in je vel zitten, daar zou een zorgplan over moeten gaan. Niet over paracetamol of slecht slapen. En mijn moeder? Die gaat met vakantie, alsof er niets aan de hand is. Ze praat erover met anderen. Ze doet mee.

Lees het complete artikel Persoonsgerichte zorg, juist bij dementie. Dit artikel verscheen eerder in het blad Bijblijven, het nascholingstijdschrift voor huisartsen.

Meer informatie over persoonsgerichte zorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '354' in onderstaand controle veld.

6 reacties geplaatst
 • Margreet Ambagts

  schreef op 28 mrt 2016

  Wauw, heel interessant.

 • Theo Hiemstra

  schreef op 27 mrt 2016

  Mooi! We nemen dit mee in het keurmerk Gezond Veluwe tbv duurzame zorg. Iedere keer opnieuw blijkt weer dat we moeten blijven stilstaan bij de essentie van de gezondheidszorg. Het gaat om de client, de inwoner. Dank voor dit goede artikel.

 • Annemarije

  schreef op 26 mrt 2016

  Mooi dat je besefte dat we vaak invullen voor de ander, en dat je het spinnenweb van Machteld Huber bent gaan gebruiken om de wensen en beleving echt vanuit je moeders perspectief te zien.

 • J. Wierckx

  schreef op 26 mrt 2016

  Mooi uitgangspunt om persoonlijk geluk en emoties centraal te stellen in de zorg. Dat wil je ook voor je eigen moeder of vader! De praktische zaken rond slapen en medicatie worden dan meer randvoorwaarden. Het zien van de totale mens staat voor zorg met diepgang. Veel instellingen proberen dit, maar lopen aan tegen tijdgebrek. De instellingen waar het wel lukt zijn een best practice bezoek van directies en collega's op de werkvloer waard en de overdracht van kennis en vaardigheden hierover. Welke instellingen zijn hier al ver mee? Graag jullie ervaring delen via Vilans. Voor jullie ook een goede 'reclame'.

 • Stannie Driessen

  schreef op 25 mrt 2016

  Beste Carin,

  Dank voor je reactie. Goed om te horen dat jullie tijd krijgen en ruimte nemen om persoonsgerichte zorg mogelijk te maken. Dat levert meer werkplezier op voor de mensen in de zorg en meer levensplezier voor de mens met dementie.

 • Carin Verspeek

  schreef op 23 mrt 2016

  Na dit gelezen te hebben kan ik trots reageren met " Zo werken mijn collega's en ik in ons zorgcentrum ". Wij krijgen hier de tijd voor en worden op zo een manier gecoacht dat dit het belangrijkste is in de zorg die wij bieden.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten