Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Meer kwaliteit van leven met de voorspelkracht van data

Kunnen we in de toekomst kijken met de data uit leefstijlmonitoring? En zo ja, wat zien we dan?

Met deze nieuwe blogserie hoop ik te verhelderen wat mijn werk als datascientist eigenlijk inhoudt, ook wel sexiest job of the 21st century genoemd. Hiervoor neem ik u mee in de wereld van predictive analytics met een project over zorgdomotica en leefstijlmonitoring.

Domotica zijn sensoren en technologische oplossingen die het leven van een cliënt meten in kwantitatieve data. Het gaat hierbij om handelingen als uit bed stappen, een deur openen of het licht aandoen. De belangrijkste vragen voor mij zijn: kunnen we in de toekomst kijken met de data die leefstijlmonitoring genereert? En zo ja, wat zien we dan?

Meer kwaliteit van leven met de voorspelkracht van data

Huis aanpassen

Hiervoor ben ik eerst eens gaan kijken bij een paar bekende domoticaleveranciers in de zorgsector. Wat ik vooral zie is dat iedereen op zijn eigen manier informatie destilleert uit die grote bakken met data. Maar die data zijn veelal schaars, incompleet of slecht te koppelen aan andere bronnen.

Vallen voorkomen met data

Dat maakt het modelleren van de toekomst op zijn zachtst gezegd uitdagend. Hoe waardevol zou het zijn om te kunnen voorspellen wannéér mevrouw Jansen zo goed als zeker een keer gaat vallen? Ik zou graag zien dat we in staat zijn zodanig beeld te krijgen van de toekomst dat we tijdig maatregelen treffen, zoals het huis aanpassen of fysiotherapie opstarten. Zodat we daadwerkelijk vallen weten te voorkomen. 

Mens als bepalende factor

Mijn idee is om een infrastructuur op te zetten die met name de schaarste van data probeert op te lossen. De belangrijkste bouwsteen van deze infrastructuur zal daarom niet de data zijn, maar juist de menselijke factor. Hierbij beoordelen menselijke experts de resultaten van modellen, waardoor de modellen blijven leren en natuurlijk steeds slimmer worden.

De zorg ontzorgen

Uiteindelijk is ons doel om modellen te maken die een voorspellend vermogen hebben voor individuele gezondheidsproblematiek. Ik geloof dat we daarmee bouwen aan een systeem dat de zorg, en dus de zorgmedewerker, ontzorgt. Dit komt allemaal terug in een volgende blog!

Meer informatie over domotica

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '300' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Rienk Zwaagstra

    schreef op 25 sep 2017

    Lijkt mij een goede stap voor in de zorg. Klinkt een beetje als Machine learning. Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten