Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Ondernemingsraad zorgorganisatie moet meer lef tonen

Door de reorganisatiegolf in de zorg is het uur van de waarheid voor de ondernemingsraad aangebroken, er is actie in plaats van reactie nodig

Door de reorganisatiegolf in de zorg is het uur van de waarheid voor de ondernemingsraad aangebroken, dit is het moment om je toegevoegde waarde te laten zien. Maar trek je je daarvoor terug in de loopgraven of pak je de handschoen op die tegenwoordig vaak door bestuurders wordt aangereikt?

Weg van verandering

Bestuurders weten door onzekerheid over financiering meestal ook niet hoe de organisatie er over een jaar uitziet. Zij stellen voor om samen met de OR een weg van veranderingen in te slaan zonder de eindbestemming precies te kennen. Een gouden kans voor een OR die weet wat hij wil. Maar de open uitnodiging wordt vaak argwanend ontvangen, welke dubbele agenda schuilt er achter deze geste?

Medeplichtigheid

Ik zie veel ondernemingsraden hiermee worstelen. Ze willen volwaardig partner van de bestuurder zijn en vroegtijdig geïnformeerd worden. Maar puntje bij paaltje schuiven ze toch liever niet aan bij een oriënterend gesprek met de bestuurder over een aankomende organisatieverandering. Uit angst om door de achterban als medeplichtig te worden gezien. Of uit angst inhoudelijk weinig in te kunnen brengen. Voor de bestuurder is het immers core business. Je kunt niet hetzelfde kennisniveau van een OR verwachten, is de gedachte.

Ondernemingsraad zorgorganisatie moet meer lef tonen

OR kan meer invloed hebben

Gevolg van dit gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in de bestuurder is een reactieve OR. Liever reageren op het plan van een ander dan zelf het initiatief pakken. Terwijl de OR veel meer invloed kan hebben. Wat daarvoor in ieder geval nodig is, naast een gezonde dosis lef, is een duidelijk toekomstbeeld en een plan. Wat wil de OR over een paar jaar bereikt hebben op het gebied van medezeggenschap en wat moet er gebeuren om daar te komen?

Met dit plan in het achterhoofd wordt het instappen naast de bestuurder veel gemakkelijker. Want als je goed weet wat je wilt, dan kun je ook eenvoudig je grenzen bewaken.

Heldere visie op medezeggenschap

Een goed voorbeeld vind ik Omring in Noord-Holland. Deze ondernemingsraad heeft een heldere visie op medezeggenschap en heeft de bestuurders daarin betrokken. De bestuurders op hun beurt waarderen een OR met een duidelijke visie en laten de OR graag meedenken over hun plannen. De kunst is om te kijken waar de plannen elkaar versterken, in plaats van op de rem te gaan staan. Op die manier is er een mooie samenwerking ontstaan.

Goed voorbeeld

Ter illustratie, de OR van Omring is het stadium al lang voorbij dat het eigen voortbestaan het hoogste doel is. Medezeggenschap zo diep mogelijk in de organisatie beleggen is het credo. De OR krijgt ruimte van de organisatie om hier aan te werken. Bijvoorbeeld door inspirerende bijeenkomsten te organiseren waarin medewerkers worden uitgenodigd om meer inspraak en invloed te pakken op hun eigen werk. De bestuurders hebben medewerkers uitgenodigd om in werkgroepen mee te denken over de strategie van Omring.

Pittige gesprekken

Betekent dit dat deze OR en de bestuurders het altijd met elkaar eens zijn? Natuurlijk niet, ze voeren soms pittige gesprekken. Maar in het vertrouwen dat beide partijen het beste met Omring voor hebben, wordt samen constructief naar oplossingen gezocht. In dit model van samen optrekken hebben OR en medewerkers volgens mij veel meer invloed dan in een model waar de OR zich als ‘tegenpartij’ van het bestuur opstelt.

Dus ondernemingsraad, als je meer invloed wilt en echt die gelijkwaardige partner wilt zijn? Bedenk dan goed wat je wilt bereiken, laat je schroom en achterdocht varen en stap samen op die boot!

Deze blog is geschreven door Marcel Kruger. Marcel is tranchemanager bij In voor zorg! en themacoördinator van Waardigheid en trots.

Meer informatie over ondernemingsraden

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '3' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten