Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Het sociale netwerk, een moetje?

Werk aan sociale netwerken van cliënten om de juiste redenen en niet omdat het moet van de Wmo

Sociale netwerken zijn ineens weer ‘hot’. Overal in het land worden projecten uit de grond gestampt om de kring rond kwetsbare burgers te versterken. Op zoek naar familie, buren, vrienden en kennissen. Alles om de reguliere zorg te ontlasten. Het lijkt af en toe wel of een sociaal netwerk een moetje is. Het moet van de Wmo.

Handig en goedkoop alternatief

Het keukentafelgesprek. Een gemeenteambtenaar komt op bezoek en bespreekt met je of je in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo en zo ja, hoe die ondersteuning er dan uitziet. Leidende vragen: wat kun je zelf en wat kunnen je kinderen, broers of zussen, buren en andere mensen die je kent uit je wijk of je dorp?

Pas als zij ontbreken of niets voor je kunnen doen, komt professionele hulp ter sprake. En zo glijdt het sociale netwerk af naar de status van een handig en goedkoop alternatief voor betaalde zorg. Met alle gevolgen van dien. De eerste geluiden over ouderen die hun familiefoto’s van het dressoir halen zijn al binnen. Alles om maar niet de indruk te wekken dat een stevig netwerk professionele hulp overbodig maakt.

Rijk leven door verschillende rollen

Het is fijn om mensen te kennen die je kunnen helpen. Niet omdat dat de kosten drukt, maar omdat het ons zelfvertrouwen geeft. Netwerken bieden steun en zorgen voor gezelligheid en geborgenheid. Ze bepalen voor een deel wie we zijn. Ze maken ons leven levendig, gevuld, gevarieerd en nuttig.

De meeste mensen hebben meerdere netwerken. In al die netwerken vervullen we een andere rol. Partner, moeder, kind, vriendin, collega, tennismaatje of koorlid. Al die verschillende rollen maken het leven afwisselend, interessant en rijk.

Het sociale netwerk van een cliënt, een moetje van de Wmo?

Wereld van verschil

Bij mensen met beperkingen en ouderen ligt dat meestal anders. Hun netwerk is klein. Vaak vervullen zij alleen de rol van cliënt, niet direct de meest gewaardeerde rol in onze snelle, digitale maatschappij. Juist voor hen is uitbreiden van het netwerk cruciaal. Dat kan met hele simpele dingen die je laten voelen dat je erbij hoort.

Als je maar met één persoon contact hebt, is een nieuw contact al een uitbreiding van 100%. Gegroet worden als je naar de supermarkt gaat of samen lopen naar de bushalte. De hond uitlaten voor je zieke buurman. Een oude schoolvriend waar je weer af en toe mee naar een treinenbeurs of voetbalwedstrijd gaat. Het kan een wereld van verschil betekenen.

Eenzaamheid geeft zorgvragen

We weten allemaal dat zorgvragen voort kunnen komen uit eenzaamheid. Als je een netwerk hebt om kleine vragen en twijfels te delen, stapelen ze zich niet op tot een hulpvraag voor de professionele zorg. Het netwerk uitbreiden loont dus. Niet in geld, maar in geluk en daardoor uiteindelijk toch in geld.

Zorgprofessionals kunnen het verschil maken. Als dat lukt vermindert de hulpvraag en je doet waar menig organisatieadviseur van droomt: je gaat terug naar de basis van de zorg en ondersteuning door de cliënt en zijn kwaliteit van bestaan centraal te zetten. Werken aan sociale netwerken? Prima, maar dan wel om de juiste redenen en niet omdat het moet van de Wmo.

Meer informatie over sociale netwerken

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '903' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Art Touw

  schreef op 09 sep 2015

  Een duidelijke en informatieve en tegelijk activerende blog.

  Ik ben benieuwd hoe dit in de keukentafelgesprekken aan de orde komt. Voor je het weet staat er een vinkje in het vak "heeft sociaal netwerk", eventueel met een waardering van de draagkracht daarvan. Dan is de berekeningsformule voor toewijzing van zorg niet ver weg.Maar hoe doe je het dan wel op een integere manier ?

  .

 • G.L.M. Bots

  schreef op 01 jul 2015

  Hoezo een scherpe blog? Dit is nog netjes en terughoudend geformuleerd.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten