Johan Vesseur

Johan Vesseur

Ook als bestuurder doe je ringen af

Deze blog is geschreven door Petra van Dam, sinds begin 2014 voorzitter van de raad van bestuur van Amsta. Amsta biedt persoonlijke ondersteuning, wonen, zorg en welzijn aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in Amsterdam. Amsta heeft 27 locaties en biedt ondersteuning aan ruim 2.400 cliënten.

De ouderenzorg is mede verantwoordelijk voor het tegengaan van Antibioticaresistentie. We moeten daarom actief aan de slag met basishygiëne en infectiepreventie. Bij Amsta brengen we het naar de teams en daardoor gaat het leven.

Eigenlijk geldt het voor alle kwaliteitsthema's; als we het er niet met elkaar over hebben, dan verslapt de aandacht. Juist waar het infectiepreventie betreft, is de basishygiëne van essentieel belang. Dat is niet iets wat je de ene keer wel en de andere keer niet doet. Of je een stethoscoop reinigt nadat je een cliënt hebt onderzocht, moet niet afhankelijk zijn van de aanwezigheid van alcoholreinigingsdoekjes op de afdeling.

ook als bestuurder doe je ringen af

Uitbraak MRSA voorkomen

Het gebeurt ook bij ons regelmatig dat een bewoner uit het ziekenhuis komt met een MRSA. Zeker omdat we in verpleeghuizen te maken hebben met kwetsbare mensen, is het belangrijk dat een MRSA zich niet verspreidt. Een uitbraak moet je echt zien te voorkomen. Heeft een bewoner MRSA, dan staat alles en iedereen weer even op scherp. Maar daarmee zijn we er niet.

Als bestuurder doe ik mijn ringen af

Bij persoonlijke hygiëne komen we bij Amsta de bekende thema's tegen. In wat er speelt, zijn we niet de enige; hardnekkige lange mouwen, hand- en armsieraden af, geen lange nagels, nagellak of gelnagels. De regels zijn duidelijk maar gedrag is soms hardnekkig. Zeker waar het de trouwring betreft die niet afkan. Ik werk regelmatig een ochtend mee op afdelingen en het eerste wat ik zichtbaar en met nadruk doe, is mijn trouwring en andere handsieraden af.

Afspraken maken is 1, elkaar eraan houden een tweede. De ideale situatie is dat mensen uit zichzelf de dingen doen zoals het moet, maar dan moet je het er wel met elkaar over hebben. De rol van de leidinggevende is belangrijk. Ook van de specialisten ouderengeneeskunde verwachten we dat die het goede voorbeeld geven. En er is in ieder team een aandachtsvelder hygiëne. Maar let wel: de aandachtsvelder moet niet als enige de rol hebben van degene die anderen aanspreekt op het dragen van bijvoorbeeld ringen. Die verantwoordelijkheid van elkaar aanspreken, die ligt bij iedereen.

Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen

Bij Amsta hebben we hulp van buiten naar binnen gehaald en doen mee met het programma . Waarom hulp naar binnen halen? In het verleden hadden we na een audit van de GGD een controlerapport dat iets van buiten bleef. De reden dat we meedoen met Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen is dat dit een heel goede manier is om hygiënepreventie iets van de teams zelf te maken. Wat goed werkt is visueel maken wat je beoogt. Dat stimuleert ook dat medewerkers zelf met ideeën komen.

ook als bestuurder doe je ringen afZo hebben bij Amsta 2 aandachtsvelders van locatie de Fagel een theatervoorstelling ontwikkeld. Daarin doen ze echt alles fout wat ze maar fout kunnen doen. Van de lakens op de grond leggen na het verschonen van het bed tot het met een luier over de gang lopen. Het is hilarisch en confronterend tegelijk, want de meeste medewerkers denken dat het de anderen zijn die fouten maken met persoonlijke hygiëne- en infectiepreventieprotocollen. En dan laat deze theatervoorstelling je zien hoe gemakkelijk je eigenlijk een foutje maakt. Dat doen wij hier niet: hoor je dat ook wel eens zeggen? Ik ook; maar het punt is: het gebeurt ongemerkt wel en vaker dan u denkt.

Meer informatie over antibioticaresistentie (ABR)

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl