Naar hoofdinhoud Naar footer

9 verpleeghuizen in de race voor ‘Zorgvernieuwer 2021’

Er zijn nog negen verpleeghuizen in de race voor de titel ‘Zorgvernieuwer 2021’. Zij kunnen deze titel winnen tijdens de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Op 17 juni maakt de jury bekend wie de winnaars zijn, tijdens de ICT&Health openingsmanifestatie. In de aanloop hier naartoe presenteren de genomineerde verpleeghuizen de komende weken hun innovatie in een video.

In de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst krijgen de genomineerde verpleeghuizen 60 dagen ondersteuning  van een coach van Vilans. De coach ondersteunt bij de implementatie of opschaling van een innovatie. Daarnaast begeleiden onderzoekers van Vilans de genomineerde instellingen bij het doen van onderzoek naar het beoogde effect van de innovatietrajecten. Zo krijgen de verpleeghuizen handvatten om ook na de challenge zelf succesvol te innoveren.

Na de start van de challenge, begin 2020, sloeg corona hard toe in de deelnemende verpleeghuizen. Hierdoor lag de challenge noodgedwongen van maart tot en met augustus stil. Na een doorstart doen er nu nog negen van de oorspronkelijke tien deelnemers mee. Zij hebben ondanks, en soms zelfs dankzij corona hun innovaties verder uitgevoerd.

Twee winnaars

De jury maakt op 17 juni twee winnaars bekend: een in de categorie ‘opschaling’ en een in de categorie ‘nieuwe implementatie’. Behalve de titel winnen de verpleeghuizen ook een geldprijs van 2.500 euro èn een uitje voor alle medewerkers die deelnamen aan het project.

Over de challenge

De Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst is een initiatief van het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) coördineert de challenge. ZN vertegenwoordigt hierbij de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen. Vilans is door ZN gevraagd om de genomineerde verpleeghuizen te coachen bij de implementatietrajecten en om onderzoek te integreren in het programma.

Kijk voor meer informatie over de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst en de video’s van de deelnemende verpleeghuizen op Verpleeghuizenvandetoekomst.nl.

Deel deze pagina via: