Naar hoofdinhoud

Meer persoonsgerichte zorg dankzij Beleefkamer

Met technologie persoongerichte zorg geven. Dat is de ambitie die zorgorganisatie Pleyade heeft met de Beleefkamer. Bij deze technologie gaat het niet om meten of monitoring, maar om het welzijn en de beleving van de bewoner. Hoe werkt zo'n Beleefkamer?

Door Anja Klein

In de Beleefkamer kan een bewoner aan de hand van algemene en persoonlijke beelden, geluid, muziek en gekleurd licht herinneringen aan vroeger ophalen. Naast herinneringen roept de kamer ook associaties op, die de persoonlijke verhalen uitbreiden. Een bezoek aan de Beleefkamer kan een bewoner meer in contact laten komen met de mensen om zich heen. Tot nu toe zijn de ervaringen vooral positief.

Contact moeilijker bij dementie

Zelf contact maken en initiatief nemen wordt steeds moeilijker wanneer iemand dementie heeft. Ook voor familieleden en mantelzorgers is het lastig om een gesprek op gang te brengen en te houden. Vanuit die gedachte ging het innovatieteam van Pleyade (het PIT-team) aan de slag met de ontwikkeling van een interactieve kamer voor bewoners.  

Beleefkamer brengt persoonlijke wereld terug

De Beleefkamer is een ruimte die zich kan aanpassen aan verschillende personen. De kamer is opgebouwd uit twee wanden, een groot beeldscherm in de vorm van een raam, en een iPad in een fotolijstje. Tijdens de pilotfase kregen bewoners een persoonlijk sieraad met een bluetooth-verbinding. Komt de bewoner de kamer binnen, dan maakt het sieraad contact met het systeem en start het automatisch algemene beelden, maar ook persoonlijke foto’s, een video en de favoriete muziek van de bewoner op. Het dompelt de bewoner onder in zijn of haar leven.

Het PIT-team (Pleyade Innovatie Team) werkt aan gebruiksvriendelijke en innovatieve middelen die echt iets toevoegen aan de zorg. PIT is een samenwerking tussen Pleyade, Technische Universiteit Eindhoven en Holland Art Group. Het PIT-team bestaat uit ontwerpers, onderzoekers, techneuten en zorgprofessionals.

Deel via