Naar hoofdinhoud

Stijging aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen niet vreemd

De nieuwe golf coronagevallen treft vooral jongeren, maar het virus begint langzaam maar zeker ook door te dringen in de verpleeghuizen. Ondanks de hoge vaccinatiegraad. Vilans-directeur Henk Nies over hoe dat kan en of de verpleeghuizen dan weer dicht moeten.

Dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen stijgt terwijl iedereen daar is gevaccineerd is niet zo vreemd. Onderzoekers van de London School of Economics (LSE) hebben de sterfte in verpleeghuizen in 24 landen bestudeerd. Duidelijk blijkt dat hoe hoger het sterftecijfer in de samenleving is, hoe hoger het sterftecijfer in verpleeghuizen. Welke maatregelen ook genomen worden, een bezoekverbod, mondkapjes en beschermende kleding, het virus dringt binnen als het in de samenleving ook bij brede lagen van de bevolking voor komt.

Sterfte laag

De studie laat zien dat landen als Zuid-Korea, Singapore en Nieuw-Zeeland erin slaagden de algemene maatschappelijke infectie laag te houden. Diezelfde landen slaagden er ook goed in om de sterfte in verpleeghuizen laag te houden. Landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten daarentegen hadden een hoge verspreiding in de maatschappij en daarmee ook een hoog sterftecijfer in verpleeghuizen. Geen enkele factor kan de sterfte in verpleeghuizen beter verklaren dan de algemene verspreiding in de gemeenschap.

Verschillend tempo

Onderzoek van Vilans laat zien dat de meeste landen uit Noordwest-Europa ongeveer dezelfde maatregelen in verpleeghuizen namen, maar in een verschillend tempo. Deze maatregelen konden de verspreiding van het virus in de gemeenschap maar beperkt tegenhouden. Ze waren niet afdoende om kwetsbare mensen in verpleeghuizen te beschermen, als tegelijkertijd het virus in de samenleving ruimschoots woekerde.

Vierde golf

Nu we in de vierde golf van de coronacrisis zitten kunnen we concluderen dat speciale inspanningen om ouderen tijdens pandemie├źn te beschermen zeker belangrijk en nodig zijn, zeker als dat snel gebeurt. Bovendien doen de vaccins ook hun werk. Dat is anders dan in de eerste fase van de pandemie. Maar ze geven geen volledige bescherming. Het allerbelangrijkste is de besmettingsgraad in de samenleving laag te houden. Anders zullen verpleeghuizen zich opnieuw genoodzaakt voelen bezoek te beperken en hun medewerkers volledig ingepakt in beschermende kleding in te zetten. Niemand die dat wil!

Deel deze pagina via: