Bijeenkomst Veranderkunde - Van idee naar realisatie

28 juni 2021 van 14.00-17.00 uur
Online, via Zoom

Je wil nieuwe ideeën realiseren binnen de organisatie, wie en wat heb je daarvoor nodig? Veranderkunde gaat over de processen die hierbij nodig zijn. Wat komt er kijken bij de invoering van een verandering? Welke rol heeft u hierin als bestuurder, maar ook als zorgmedewerker en hoe werk je samen met cliënt en naasten? Wat betekent dat voor uw gedrag en wat doet het met u? En hoe creëert u draagvlak voor verandering en wie heeft u daarvoor nodig? Tijdens deze sessie werken we met inspirerende voorbeelden en krijgt u concrete handvatten aangereikt. 

Wie, wat en wanneer?

Wanneer:
28 juni 2021 van 14.00-17.00 uur
Waar:
Online, via Zoom
Voor wie:
Bestuurders, beleidsmedewerkers, projectleiders en begeleiders in de gehandicaptensector
Kosten:
Gratis

Het programma is rond, onder andere Miele-directeur Stefan Verhoeven komt spreken over ‘opschaling van gedragsverandering in je organisatie’ en Suzanne Verheijden van Buro StrakZ praat ons bij over ‘gevoel, vaardigheden en veranderkracht bij veranderingen’.

De special Veranderkunde wordt georganiseerd vanuit Begeleiding à la carte en de Innovatie-impuls, projecten van het VWS-programma Volwaardig leven.

Programma 

14.00 - 14.10 Welkom en introductie door Rian van der Schoot, directeur Advies en Implementatie, Vilans

14.10 - 14.30 Gevoel bij gedragsverandering door Suzanne Verheijden van bureau StrakZ

Veranderingen in de zorg volgen elkaar steeds sneller op. Je weet dat je er in mee moet om relevant te blijven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We kennen het allemaal; je gedrag veranderen is niet makkelijk. Denk maar eens aan die wensen voor gezonder eten, meer bewegen of zelfstudie. Wat zijn de succesfactoren om jouw gedrag te veranderen? Het is lef tonen, uit je comfortzone stappen, vertrouwen geven en nemen, en ook steeds zorgen dat je de kern, de oorsprong van je werk niet uit het oog verliest. Hoe zorg je dat je stevig blijft staan? En wat heb jij daarvoor nodig van de organisatie? Suzanne neemt je op haar eigen wijze mee in haar visie.

14.30 - 15.10 uur Subsessies ronde 1 (keuze maken bij aanmelding)

 1. Een kleine beweging groter maken. Veranderen van gesprek naar gesprek
  Door: Marieke Grondstra, via Kessels & Smit 
  Echte verandering vindt plaats van gesprek naar gesprek. Om een vernieuwing op gang te brengen is het slim om klein te beginnen en veel te experimenteren. Wanneer een experiment energie oproept dan is het zaak om daar op voort te borduren en die energie te delen zodat er een grotere beweging ontstaat. Het streven is om een netwerk van verschillende veerkrachtige groepen te vormen, die ieder op hun eigen manier aan de beweging bouwen. Dit proces heet waarderend veranderen en hierbij ligt de focus op het onderzoeken wat er werkt en dát groter maken en vertalen naar verschillende contexten waarin groepen zich bewegen.
 2. Vaardigheden bij veranderkracht
  Door: Suzanne Verheijden van Buro StrakZ
  Veranderkracht wordt als een belangrijk onderwerp gezien voor de zorg van de toekomst. Welke vaardigheden en competenties heb je nodig bij veranderkracht? Doe de zelftest en krijg inzicht in de eigen competenties die je verder kunt ontwikkelen om wendbaar om te gaan met veranderingen. Suzanne gebruikt digitalisering in de zorg als voorbeeld van een grote verandering.  
 3. Hoe zorg je voor opschaling van gedragsverandering in je organisatie?
  Door: Stefan Verhoeven, directeur Miele  
  Na een korte schets van de organisatie, haar geschiedenis en de marktsituatie neemt Stefan je mee in de verandering die Miele Nederland sinds enkele jaren doormaakt. Aan de hand van concrete voorbeelden, passeren tal van nuttige handvatten voor verandermanagement in organisaties de revue. Laat je door zijn enthousiasme en gevoel voor humor inspireren en aanzetten tot denken in oplossingen.
 4. Vernieuwen en veranderen samen met cliënten en naasten, bezien vanuit onderzoek
  Door: Marieke Meppelder, senior onderzoeker bij Vilans 
  Je wilt iets veranderen of vernieuwen in je organisatie, een verbetering of vernieuwing doorvoeren voor cliënten en hun naasten. Dan is het belangrijk dat je dat samen met cliënten en naasten doet. Zij zijn ervaringsdeskundig, en alleen als je met hen samenwerkt kan de vernieuwing succesvol worden. Maar hoe doe je dat? Welke vormen kan je kiezen, en wat werkt daarbij? We delen graag onze geleerde lessen en mooie voorbeelden uit projecten binnen Volwaardig Leven.
 5. Gedragsverandering, wat vraagt dat? Een gesprek. 
  Door: Sanne van der Hagen, implementatieadviseur IIG en Anne Hendriks, ervaringsdeskundige, IIG
  Sanne en Anne, adviseurs bij de Innovatie Impuls nemen ons mee in een verkenning van het veranderen van ons eigen gedrag. Ze gaan hierover in gesprek met ervaringsdeskundigen en met jou. 

15.10 - 15.20 Pauze

15.20 - 15.40 Brigitte Verhage, projectleider Volwaardig leven bij VWS 

Met het programma Volwaardig leven beogen we een beweging in gang te zetten naar meer toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Op verschillende manieren proberen we veranderingen te creëren. Brigitte Verhage neemt ons mee in de projecten van Volwaardig leven en de stappen die hierin gezet worden. Wat hebben we daarvan tot nu toe geleerd, en wat valt daarbij het meeste op?

15.40 - 16.20 Subsessies ronde 2 (keuze maken bij aanmelding)

 1. Hoe ver-ander je de ander? 
  Door: Arno Prinsen, GZ-psycholoog bij Dendriet
  In de zorg willen we regelmatig het gedrag van anderen veranderen. Gedrag van cliënten in de hoop dat zij meer kwaliteit van leven gaan ervaren, gedrag van collega's zodat zij op basis van nieuwe ontwikkelingen hun werk nog beter kunnen uitvoeren. De vraag is echter of mensen open staan om hun gedrag te veranderen? In deze workshop zal worden stilgestaan bij de drie stadia van bereidheid om tot gedragsveranderingen te komen en vervolgens zal behandeld worden wat je kunt doen om de bereidheid tot gedragsverandering te vergroten.
 2. Een kleine beweging groter maken. Veranderen van gesprek naar gesprek
  Door: Marieke Grondstra, Kessels & Smit  - herhaling van subsessie 1 uit ronde 1
 3. Hoe zorg je voor opschaling van gedragsverandering in je organisatie?
  Door: Stefan Verhoeven, directeur Miele - herhaling van subsessie 3 uit ronde 1
 4. Ronde tafel gesprek met bestuurders over veranderprocessen
  Met: Desiree Sollewijn Gelpke, Roel de Bruijn en Bas de Greef 
  Hoe kijken bestuurders naar veranderprocessen in de organisatie en welke keuzes maken zij hierin? Rian van der Schoot gaat in gesprek met bestuurders Desiree Sollewijn Gelpke (Hartekampgroep), Roel de Bruijn (Ons Tweede Thuis) en Bas de Greef (stichting Ela). Zij vertellen over hun ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens Begeleiding à la carte van Volwaardig leven.
 5. Innovatie; een procesverandering voor de hele organisatie 
  Door: Joël Bax, strategisch beleidsadviseur innovatie bij Profila zorggroep 
  Meegaan in de veranderingen in de zorg vraagt ook veranderingen vanuit de organisatie. Joël Bax neemt ons mee in de reis die Profila Zorggroep afgelopen twee jaar heeft gemaakt op het gebied van innovatie. Op deze reis ontdekken we o.a. zorgrobots, ambassadeurs en innovatie structuren. Hij neemt ons mee in de successen én in de leermomenten die Profila Zorggroep heeft opgedaan tijdens deelname aan de Innovatie-impuls van Volwaardig Leven. 

Meer informatie? Neem contact op met:

KarenSenior communicatieadviseur
Karen
Jansen
Senior communicatieadviseur k.jansen@vilans.nl 06 22 81 07 86
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl