Landelijk Congres Cliëntenraden

30 november 2020
Online

Op maandag 30 november is het Landelijk Congres Cliëntenraden. Dit jaar anders dan anders, namelijk een online talkshow. Live vanuit Capital C in Amsterdam zenden we uit. Met inspirerende gasten zoals Jet Bussemaker en Theo van Uum. Zij schuiven aan bij onze dagvoorzitter Hadassah de Boer. Meld u nu aan!

Wie, wat en wanneer?

Wanneer:
30 november 2020
Waar:
Online
Voor wie:
Cliëntenraden, bestuurders, ondersteuners van cliëntenraden en raden van toezicht van zorgorganisaties die verpleeghuiszorg aanbieden. Zowel intramurale als extramurale zorg.
Kosten:
Gratis

Het thema van het congres is Dialoog & daadkracht. Tijdens de online talkshow komen verschillende onderwerpen aan bod. Hoe kunnen cliëntenraden invloed uitoefenen? Hoe heb je het juiste gesprek over wat mogelijk en gewenst is voor de bewoner. Met het bestuur, de personeelsvertegenwoordiging en de raad van toezicht. Op welke manier kan de Wmcz2018 hierbij helpen? En wat betekent dat in een crisissituatie zoals de coronacrisis?

Te gast op 30 november

  • Cliëntenraadsleden blikken terug op coronacrisis
  • Theo van Uum (directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS) over visie en ontwikkelingen verpleeghuiszorg
  • Marthijn Laterveer (LOC) en Marika Biascics (NCZ) over Wmcz2018 en de handreiking
  • Jet Bussemaker (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) over invloed uitoefenen en beslissingen maken
  • Tineke Abma (directeur Leyden Academy en hoogleraar Participatie & Diversiteit, Amsterdam UMC) over de impact van samenwerken
  • Bestuurder, Lid raad van toezicht en cliëntenraadslid: hoe geef je invulling aan medezeggenschap?
  • Afsluitende spreker: nog aan te kondigen

Praktisch

Dit jaar geen congres op een evenementenlocatie en meer dan 600 bezoekers. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de talkshow digitaal te volgen. Meld u nu aan. Ongeveer 1 week van tevoren krijgt u een link/URL toegestuurd, via die link volgt u de show. Op maandag 30 november zenden we van 14.00 uur tot 16.00 uur live uit.

Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS aan het woord

‘Het is een bewogen jaar voor de zorg. Als corona ergens ongenadig hard heeft toegeslagen, dan is het wel in de verpleeghuizen. En het werk dat de verpleeghuizen hebben verzet en nog steeds verzetten, is echt indrukwekkend. De hele situatie stelde de cliëntenraadsleden voor enorme uitdagingen. Alleen al praktisch, omdat u tijdelijk minder vaak of zelfs helemaal niet meer fysiek op de locaties kon komen. Ook moreel. De dilemma’s over zorg en kwaliteit van leven in verpleeghuizen waren ingewikkeld.

Daarin is de rol van de cliëntenraad onverminderd belangrijk, zelfs onmisbaar. Als geen ander kunt u zorgverleners, aan management en aan bestuur duidelijk maken, wat bewoners nodig hebben. Zij kunnen hun werk beter doen, omdat u de bewoners vertegenwoordigt. Ik hoop dat u dat vol overgave blijft doen. Blijf u uitspreken. Grijp alle mogelijkheden aan en ga uitgenodigd en onuitgenodigd het gesprek aan met uw bestuurder, met de Raad van Toezicht en met de vertegenwoordiging van het personeel. Laat horen wat zo belangrijk is voor bewoners van verpleeghuizen. En pak door als dat nodig is: dialoog en daadkracht! Niet voor niets het thema van het Landelijk Congres  Cliëntenraden (online) van dit jaar. 

Veel succes!’

Bekijk de verslagen en compilatiefilm van het congres van vorig jaar

Meer informatie? Neem contact op met:

RenateSenior communicatieadviseur
Renate
Kuijsten
Senior communicatieadviseur r.kuijsten@vilans.nl 06 22 81 08 06
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl