Vilans Relatiedag 2019 - Grenzeloos leren

25 september 2019 van 13.00 - 18.15 uur
Leerhotel het Klooster, Daam Fockemalaan 10 in Amersfoort

Leren van elkaar om de langdurende zorg van morgen efficiënt, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Dit staat centraal tijdens de derde Vilans Relatiedag onder het motto grenzeloos leren.

Wie, wat en wanneer?

Wanneer:
25 september 2019 van 13.00 - 18.15 uur
Waar:
Leerhotel het Klooster, Daam Fockemalaan 10 in Amersfoort
Voor wie:
400 relaties in de langdurende zorg en andere sectoren
Kosten:
Gratis

Inspiratie voor uw werk

Wat kan de zorg leren van anderen? Van andere continenten, andere landen of totaal andere beroepen? Wat leren we van de werkwijzen van andere afdelingen, wat leren directe collega’s van elkaar? Hoe zorgen we dat cliënten en bewoners daar een actieve rol in spelen? Grenzen kunnen handig zijn, maar alle bovenstaande vragen betekenen tevens dat ze ons regelmatig belemmeren. Laat u deze dag inspireren door de vele voorbeelden van hoe het anders kan. We nemen u mee in de kansen die ‘grenzeloos leren’ biedt. Met voorbeelden van dichtbij maar ook van ver over de grens. We maken het heel concreet. Zowel in het plenaire gedeelte als in het gevarieerde aanbod op het Vilans Kennisfestival.

Programma op hoofdlijnen

13.00 - 13.30 uur - Inloop
13.30 - 14.45 uur - Plenair programma
14.45 - 15.15 uur - Pauze
15.15 - 16.15 uur - Kennisfestival - 1e ronde & kennismarkt
16.15 - 16.30 uur - Pauze
16.30 - 17.30 uur - Kennisfestival - 2e ronde & kennismarkt
17.30 - 18.15 uur - Afsluitende borrel

Plenair programma

 • Over de grenzen van je beperking heen inleiding - Mireille de Beer, adviseur Vilans 
  Mireille neemt ons mee in haar verhaal. Hoe zij heeft geleerd voor zichzelf op te komen door haar beperking te accepteren. Ze ervoer dat er een wereld voor je opengaat als je je eigen grenzen durft te verleggen. 
 • Verkennen en overschrijden van grenzen - Rudi Westendorp 
  Prof. dr. Rudi Westendorp van de Universiteit van Kopenhagen spreekt over het thema Grenzeloos Leren. ‘Verkennen en overschrijden van grenzen is heel nuttig en leerzaam. Maar we doen het zelden vanwege angst. De angst dat de vinkjes niet meer correct staan als we buiten de lijntjes kleuren en de boeken niet meer kloppen. In het ‘managerial proces’ zijn we door die angst het individu, de cliënt, compleet uit het oog verloren. Zeker in vergelijking met de Deense zorg.’
 • Grensoverschrijdend debat 
  Ervaringsdeskundigen uit verschillende werkvelden gaan met elkaar in debat over de betekenis van ‘grenzen overschrijden’. Grenzen tussen ouderenzorg, gehandicaptenzorg en eerste lijn. Tussen zorgen met hoofd, handen en hart en met technologie. Tussen leren en zorg verlenen, tussen disciplines en wat nodig is om goed met grenzen om te gaan. Zodat we er wijzer van worden en dat het geen onoverkomelijke barrières worden. 
  Deelnemers: Linda van den Hurk (evv'er en ambassadeur verzorgende, Zorggroep Elde), Bert Brouwer (bestuurder van Careander), Bert Moormann (bestuurder van Domesta), Brenda Ott (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Robbert Gobbens (lector Hogeschool InHolland) en Kees Donkervoort (directeur KPN Health en lid van de raad van toezicht van Vilans).
 • Afsluitend intermezzo - Grenzen van het jargon
  Musicus Bart van Rosmalen en schrijfster Anouk Saleming laten op hun eigen creatieve manier horen hoe de talen die we binnen verschillende grenzen van de zorg spreken niet altijd helpen om elkaar beter te begrijpen. 

Vilans Kennisfestival

Niet alleen met luisteren maar juist door de interactie in de acht workshops en zes minisessies willen we de mogelijkheden die ‘ontschotten’ biedt, stimuleren. Aangevuld met de verschillende interactieve ‘kennispunten ’ waar Vilans u samen met externe partners laat zien hoe je samen nieuwe kennis kunt maken en grenzen kunt slechten. 

Workshops

Ronde 1: 15.15 - 16.15 uur

 • Denen doen het anders? Maar hoe dan? 
  Nederland versus Denemarken. Voorbeelden en best practices leiden tot de conclusie: de zorg in Nederland kan nog beter als we bij onze Deense collega’s de goede dingen eruit pakken!
 • Samen Kennis maken
  Gehandicaptenzorg en ouderenzorg hebben veel met elkaar gemeen. Kennisuitwisseling en kennisdelen kán echt!
 • Grenzeloze leervormen
  Tips en handvatten voor leren in netwerken. We serveren een snelkookpan van korte methodes, creatieve werkvormen en slimme kennismakingsmethodes. 
 • Technologie verandert onze manier van werken
  Technologie doet steeds meer zijn intrede in de zorg. Hoe geven we dat een plaats? In deze workshop delen we onze kennis en ervaringen met u.
   
 • Bekijk uitgebreide informatie over ronde 1

Ronde 2: 16.30 - 17.30 uur

 • Kopiëren-aanpassen-plakken 
  Wat kunnen we leren van andere sectoren? We laten ons inspireren door de aanpak van succesvolle organisaties in andere sectoren en passen deze toe op uitdagingen in de zorg.
 • Zoek het uit! Versterken van de kennisinfrastructuur
  Kennis in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg beter vindbaar en toepasbaar maken? Wetenschap en praktijk dichter bij elkaar brengen. Benieuwd hoe het kan? Kom langs!
 • Kruip in de huid van een veldcoach
  Hoe maak je van een organisatie een echt lerende organisatie? Bijvoorbeeld met een veldcoach!
 • Yes to the mess
  Een verkennende workshop over de basishouding voor werkgeluk.
   
 • Bekijk uitgebreide informatie over ronde 2

Mini-sessies

Ronde 1: 15.15 - 16.15 uur

 • Online oefenen met Samen beslissen: ouderen en zorgprofessionals leren samen te beslissen met behulp van speelbare gespreksscenario's.
 • Sociale media: doen of liever laten? 
 • Antibioticaresistentie kent geen grenzen: volgend jaar verleggen we onze grenzen op dit thema naar de gehandicaptenzorg. We praten u hierover bij en dagen u uit in het interactieve spel 'De strijd tegen de bacterie'.

Ronde 2: 16.30 - 17.30 uur

 • (Ont)Regel de Zorg: registratielast terugdringen? Niet altijd eenvoudig!
 • Innovatie in de zorg: welke grenzen moeten we overwinnen met focus op wenselijkheid, werkelijkheid en haalbaarheid?
 • Deskundigheidsbevordering door kennisdelen: handvatten om kennis in een organisatie goed te verspreiden en te laten landen.
   
 • Bekijk uitgebreide informatie over de mini-sessies

Kennismarkt

 • Volwaardig Leven: hoe kun je persoonsgerichte zorg verbeteren vanuit de levensthema’s en met inzet van technologie?
 • ABR en de digitale coach
  De digitale coach helpt teams bij het zelfstandig leren om hygiënischer te werken. Dit wordt al toegepast in verpleeghuizen en start volgend jaar ook in de Gehandicaptenzorg. Kom naar de stand en meld uw team aan. En ga met anderen het gesprek aan over het ‘combinatieleren’ (blended leren) in verschillende organisaties. 
 • Wat zou u doen met 1 miljoen?
  Welk onderzoek heeft prioriteit? Waar zou u uw geld op zetten en waarom? Onze speurtocht naar de onderzoeksbehoefte in de langdurende zorg heeft inmiddels bijna 2000 vragen opgeleverd. Kom langs en help mee die vragen te prioriteren.
 • (Ont)Regel de langdurige zorg: ervaart u regeldruk in uw organisatie? Of hoort u wel eens van collega’s dat zij last hebben van onnodige registraties? Bezoek dan de stand van (Ont)Regel de langdurige zorg! Hier ziet u waar andere professionals van zorgorganisaties tegen aanlopen én wat hun tips zijn. Deel uw eigen registratielast of geef juist aan welke regels u wel zinvol vindt. Ook delen we een aantal gratis toolkits uit waarmee u de regeldruk in uw organisatie kunt terugdringen!
 • Waardigheid en trots - Rad van Kwaliteit 
  Hoe goed is de persoonsgerichte zorg in uw verpleeghuis of locatie? Voldoet u aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg? Zijn er verbeterpunten? Kom naar de stand van Waardigheid en trots en geef een slinger aan het Rad van Kwaliteit. Laat u inspireren, ga in gesprek en krijg tips.
 • Persona’s: wie zijn de mensen die informatie zoeken voor hun werk in de langdurige zorg? Vilans heeft zes ijkpersonen ontwikkeld. Maak kennis met Vera, Bart, Sandra, Leroy, Chantal en Barbara en met hun drijfveren, voorkeuren, belemmeringen en wensen.
 • KICK: speel met ons de KICK-quiz en maak kennis met het meest actuele bloeddrukprotocol.
 • Kennispleinen in de schijnwerper
  * Zorg voor Beter: het kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
  * Gehandicaptensector: het kennisplein waar mensen informatie met elkaar delen over de gehandicaptenzorg.
 • Technologie in de langdurige zorg
  Hoe technologie de langdurige zorg kan verbeteren? Loop langs en bekijk de video’s en materialen!

Meer informatie over leren in de zorg

Meer informatie? Neem contact op met:

WouterSenior communicatieadviseur
Wouter
van den Elsen
Senior communicatieadviseur w.vandenelsen@vilans.nl 0646043351
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl