Johan Vesseur

Johan Vesseur

11 technologische ontwikkelingen in de zorg

De maatschappij verandert continu en de zorg verandert mee. Kwetsbare mensen blijven langer thuis wonen en in de zorginstellingen wordt complexere zorg geleverd. Chronische patiënten worden steeds meer gestuurd richting zelfmanagement en samenredzaamheid.

Technologie is een onmisbaar hulpmiddel bij zorgtransities. Maar wat is de impact van technologie op de langdurende zorg? Wij selecteerden 11 technologische ontwikkelingen.

1. Overal computers

Smartphones en wearables zijn overal en verschijnen in nieuwe contexten en omgevingen. Deze worden bediend via apps die steeds meer uitgaan van een optimale gebruiksbeleving.

2. Internet of Things

Voorwerpen worden uitgerust met technologie bestaande uit sensoren en internetverbinding. Zo kan overal data uitgelezen worden. Van wegdek tot te droge potgrond en van volle luiers tot openstaande koelkasten.

3. Alles smart

Steeds meer (huishoudelijke) apparatuur wordt uitgerust met sensoren en bestuurbaar via (smartphone) apps. Van weegschaal tot spiegel tot slot, van rollator tot vork en natuurlijk ook kleding. Daar plakken we dan het woord 'smart' voor. Nog even en de sensor in uw tandenborstel geeft een seintje waardoor er automatisch een afspraak met uw tandarts wordt gemaakt.

4. Security

Dit soort technologie maakt het belang van goede beveiliging steeds groter. Want is iets verbonden met internet, dan bestaat de kans dat het gehackt wordt. Wat doet u als een thermostaat of slot extern wordt overgenomen door een hacker? Wat gebeurt er als uw pacemaker gehackt wordt?

5. Verschuiving naar de consumentenmarkt

Waar voorheen de zorgtechnologie vanuit de zorgorganisatie werd aangeboden, ziet u nu de . Oftewel de burger kan het zelf kopen. Hulpmiddelen om uw huis mee te automatiseren (domotica) vindt u in legio bouwmarkten en webshops. Veel technologie wordt aangeboden via crowdfunding-platforms zoals Kickstarter, waardoor u als burger ontwikkelingen kunt helpen voorfinancieren.

11 technologische ontwikkelingen in de zorg

6. Doe-het-zelf

Moderne leveranciers van technologie bouwen hun toepassingen of devices zo, dat er door applicaties van derden mee gecommuniceerd wordt. Hierdoor ontstaat er een open ecosysteem van hardware, apps en data. U kunt nu zelfs apparaten met elkaar verbinden, zonder dat u daar nog programmeerkennis voor nodig hebt. Dit stelt u in staat om ook zelf nieuwe toepassingen voor technologie te bedenken, of hierin nieuwe combinaties te maken.

7. Zelfmetingen

Er is een groeiende markt in zelfmeetapparatuur voor sportactiviteiten en beweeg- of leefpatronen (Quantified Self). U kunt bijhouden hoeveel u loopt op een dag, hoeveel calorieën u tot u neemt en hoe uw slaappatroon is. Het doel is om te leren van uw gedrag en vervolgens doelen te stellen om dit te veranderen. U kunt hier zo ver in gaan als u zelf wilt.

8. Big Data

Oplossingen die u krijgt aangereikt voor problemen waarvan u niet wist dat u ze had. Zoiets als antwoord op een vraag die u zelf nog niet gesteld hebt. Slimme software probeert patronen en correlaties te herkennen in een grote hoop ongestructureerde data. Zo gaat supercomputer IBM Watson artsen en patiënten helpen met het stellen van diagnoses. Gewoon via de smartphone.

9. Privacy

Al die persoonlijke gegevens op vele hopen en in vele clouds maken privacy (waarvan sommigen al beweren dat het dood is) een zeer belangrijk thema. Als al die slimme apparaten onze data gaan bijhouden, wat gebeurt er dan mee? En wie kan er bij? En wanneer? Misschien denken we nu niets te verbergen te hebben, maar hoe kijken we daar over 10 jaar op terug?

10. 3D Printing

Deze technologie is ‘cutting out the middle man’ in distributie. Door 3D-printing zullen er stappen tussen distributie en tussenhandel wegvallen. Het product gaat dan direct van ontwerper naar eindgebruiker. Dat geldt voor kunstwerken, speelgoed, bouwmaterialen, gereedschap en wapens, maar ook voor voeding, medicijnen, botten en gewrichten, proteses en zelfs organen op basis van eigen DNA.

11. Hologrammen

Holografische projecties zijn prachtig om in de spreekkamer of operatiezaal toe te passen. Artsen kunnen 3D-beelden van lichaamsdelen voor zich projecteren om uitleg te geven aan patiënten en er kan zelfs virtueel geopereerd worden op het hologram, waarna een robot de eigenlijke operatie uitvoert. Of een thuiszorgmedewerker die niet fysiek aanwezig is bij de cliënt. Beeldschermzorg nieuwe stijl!

Meer weten over zorgtechnologie? 

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 - 11 06 05 73
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl