Cecil Scholten

Cecil Scholten

14 tips op de Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Deze dag worden mantelzorgers extra in het zonnetje gezet. Cecil Scholten geeft 7 tips aan mantelzorgers en 7 tips aan zorgprofessionals.

05-11-2018

7 tips voor mantelzorgers

7 tips voor de Dag van de Mantelzorg

 1. Zorg dat je het niet alleen doet. Schroom niet anderen om hulp te vragen. Het kan lastig zijn om familie, buren of vrienden te vragen, maar doe dat wel. Mantelzorg begint vaak klein, maar vaak wordt het veel intensiever.
 2. Gebruik digitale hulpmiddelen en andere vormen van technologie, zoals Familienet of Carenzorgt. Zo informeer je bekenden en kun je hulp vragen bij de zorg en ondersteuning.
 3. Houd grip en bereid je voor.
 4. Vergroot je vaardigheden.
 5. Deel kennis met je netwerk.
 6. Bedenk wat je van professional verwacht.
 7. Zoek eigen maatje op voor emotioneel contact.

7 tips voor zorgprofessionals

 1. Ga op 10 november eens extra het gesprek aan met een mantelzorger. Kijk ook eens naar de rollen die u en de mantelzorger kunnen hebben. Gebruik hierbij bijvoorbeeld deze informatie over het SOFA-model of bekijk deze video over Mantelzorgers.
 2. Hang posters op waarin u aangeeft dat u de mantelzorgers waardeert.
 3. Deel kleine attenties uit op 10 november, bijvoorbeeld een roos, chocolaatjes of koekjes.
 4. Organiseer een middag of avond met de mantelzorgers en wissel met elkaar ervaringen uit. Maak het extra leuk door dit te combineren met een high tea of brunch.
 5. Maak uw bestuurder attent op wat nodig is om de samenwerking tussen mantelzorgers en beroepskrachten te verbeteren. Bekijk bijvoorbeeld 
 6. Zorg voor Beter. Goede zorg verlenen doe je samen: met de cliënt, zijn familie en de zorgverlener. Hoe werk je prettig samen met mantelzorgers? Hoe ga je goed in gesprek? En hoe versterk je en ondersteun je mantelzorgers? Kijk op Zorg voor Beter.

Meer informatie over mantelzorg

Meer informatie? Neem contact op met:

CecilDirecteur Kennisnetwerken
Cecil
Scholten
Directeur Kennisnetwerken c.scholten@vilans.nl 06 22 81 08 16
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl