Else Stapersma

Else Stapersma

3 opvallende resultaten van slim zorgen in de thuiszorg

In het project ondersteunen en adviseren wij zorgmedewerkers over slimmer zorgen, ofwel het opsporen en loslaten van en waar nodig te vervangen door betere en moderne alternatieven. Het doel is om tevreden cliënten, betrokken medewerkers en duurzame financiering met relatief weinig inspanning en simpele interventies te krijgen.

02-03-2015

Vorig jaar werd daarvoor een pilot afgerond met 7 teams van 5 thuiszorgorganisaties. De teams bepaalden zelf met welke onnodige zorghandeling ze aan de slag gingen. Alle teams in de thuiszorg kozen daarbij voor het niet meer standaard hulp bieden bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit leverde een aantal mooie resultaten op.

1. Tijdsbesparing

Gemiddeld bespaarden de teams 290 minuten tijd! Gezamenlijk voerden de teams 101 minder handelingen bij een groep van 111 cliënten. Door onder andere de inzet van hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van steunkousen, hadden cliënten hierbij minder of zelfs helemaal geen hulp meer nodig van een zorgmedewerker.

2. Grotere cliënttevredenheid

Behalve dat tijd en dus kosten bespaard werden, steeg in de meeste gevallen ook de cliënttevredenheid. Bij één deelnemende organisatie steeg de cliënttevredenheid zelfs van een 6 naar een 9.

3. Blijere medewerkers

De inzet van hulpmiddelen vergroot de zelfredzaamheid van de cliënt, maar zorgt ook voor minder fysieke belasting van de zorgmedewerker. Niet zo vreemd dus, dat de gemiddelde tevredenheid van de medewerkers over de kwaliteit van de uitvoering van de geleverde zorg bij de cliënt steeg.

Bekijk de resultatenposter voor de complete resultaten van alle deelnemende organisaties.

Meer weten?

Meer informatie? Neem contact op met:

ElseSenior adviseur
Else
Stapersma
Senior adviseur e.stapersma@vilans.nl 06 22 81 07 16
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl