Margreet Reitsma Tara Koenders

Margreet Reitsma

5 tips om organisaties mee te nemen in betekenisvol leven bij dementie

‘Hoe rol ik betekenisvol leven breed uit binnen mijn organisatie?’ Deze vraag kwam naar voren tijdens werksessies die we met projectleiders en professionals in de ouderenzorg hadden over betekenisvol leven. In deze blog delen we graag de tips die we hun gaven.

16-05-2019

Nog niet bekend met dit thema? Lees dan onze blog Aandacht voor betekenisvol leven belangrijk waarin we ingaan wat betekenisvol leven inhoudt en waarom aandacht hiervoor zo belangrijk is bij mensen met dementie. Of de drie tips voor zorgprofessionals om aan de slag te gaan met betekenisvol leven op het kennisplein Zorg voor Beter.

Tip 1. Investeer daar waar de energie zit

Het liefste wilt u iedereen in de organisatie overtuigen van het belang van het werken aan betekenisvol leven. Het is alleen een feit dat niet iedereen even snel en evenveel hiervoor warmloopt. Het levert dan ook meer op door u te richten op de mensen die enthousiast zijn. Door te starten met de enthousiastelingen creëert u een groep van voorlopers en wordt het project niet meer van u alleen.

Tip 2. Maak het concreet met voorbeelden

Een voorbeeld zegt zoveel meer dan een methodiek of instrument. Wat vooral aanspreekt zijn de verhalen waarin de methodiek een middel is om de betreffende cliënt een meer betekenisvol leven te laten hebben. Hierdoor krijgt een wat abstract thema meer inhoud. Zo heeft zorgorganisatie Amstelring diverse verhalen en zelfs een tijdschrift ontwikkeld waarin voorbeelden staan weergegeven.

Tip 3. Communiceer, communiceer, communiceer …

Blijf in de organisatie communiceren dat u met dit thema bezig bent en draag dit op verschillende manieren uit. Bijvoorbeeld door bijeenkomsten, nieuwsbrieven, artikelen op websites en teamdagen. Het mooiste is als de boodschap door verschillende mensen in de organisatie wordt verkondigd. Dit zorgt dat het thema meer en meer gaat leven. 

Tip 4. Practice what you preach …

Als u werkt aan een betekenisvol leven voor mensen met dementie, moet u dat niet alleen voor hen doen, maar ook voor hun mantelzorgers, medewerkers en voor uzelf. Het is belangrijk om als aanjager in de praktijk te brengen wat u wil dat iedereen in praktijk gaat brengen. Zorg dat u zelf het levende voorbeeld bent.

Tip 5. Maak kenbaar waar het botst

Er zijn altijd belemmerende factoren die het lastig maken om in de praktijk te werken aan betekenisvol leven, zoals tijd, regels en protocollen. Hiervoor geldt: denk in mogelijkheden. Zo hoeft werken aan een betekenisvol leven niet per definitie veel tijd te betekenen, want het zit hem juist in de kleine dingen in de dagelijkse zorg. Mocht u zelf een belemmering niet kunnen wegnemen, kaart dit dan op een objectieve en constructieve manier aan bij degene die deze belemmering wel weg kan nemen.

Meer weten?

Heeft u interesse om met het thema aan de slag te gaan, vraag ons naar de mogelijkheden. Heeft u zelf goede voorbeelden die u wil delen, laat het ons weten!

Meer informatie? Neem contact op met:

TaraSenior Adviseur
Tara
Koenders
Senior Adviseur t.koenders@vilans.nl 06 14 00 61 33
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl