Cynthia Hofman

Cynthia Hofman

5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderen

'Betekenisvolle relaties zijn veel belangrijker voor de kwaliteit van leven dan praktische hulp, zoals een maaltijdvoorziening of verzorging.' Met deze uitspraak gaf Anja Machielse de aftrap van de leergemeenschap Lokaal Samenwerken van BeterOud.

14-12-2016

Zingeving was één van de thema’s; hoe kunt u als hulpverlener bijdragen aan meer betekenisvolle relaties? Of wat kunt u doen voor een oudere die geen echt contact meer heeft? Deelnemers aan de leergemeenschap formuleerden deze 5 tips.

5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderen

1. Sta stil bij de verschillende levensfases

Sta eens stil bij de verschillende levensfases. Wie was de oudere voorheen? Kunt u interesses en contacten van vroeger hernieuwd leven inblazen? Kunt u daar anderen in de wijk bij gebruiken? Denk aan een hobby die iemand had. Of vul bijvoorbeeld een ecogram in.

2. Zoek vrijwilligers

Zoek vrijwilligers (of anderen) die tijd willen investeren in echt contact. Leg hiervoor bijvoorbeeld contact met welzijns- of vrijwilligersorganisaties.

3. Zorg voor gelijkwaardigheid

Zorg voor gelijkwaardigheid; wat kan de oudere nog voor anderen betekenen? Kan hij of zij misschien als vrijwilliger actief worden? Of is er een betekenisvolle dagbesteding te vinden op bijvoorbeeld een zorgboerderij in de buurt?

4. Besef dat partners onvervangbaar zijn 

Besef dat u het contact van een partner of kinderen nooit vervangt. Accepteer dat het is zoals het is. Wat u wel kunt doen? Praten over geliefden die er niet meer zijn, kan voor sommigen heel troostrijk zijn. Maak het bespreekbaar en check of iemand het fijn vindt om erover te praten. Laat merken dat het begrijpelijk is dat iemand een partner mist en dat die onvervangbaar is.

5. 'Vergeet' af en toe de praktische regeldingen

‘Vergeet’ af en toe de praktische regeldingen, soms gaat het om ‘het zijn’. Zorg evoor dat u er écht voor iemand bent en maak tijd om te vragen hoe het met iemand gaat. Is iemand tevreden met de hulp die er nu is en wat zou hij of zij anders willen? Want ook dat blijkt uit onderzoek van Anja Machielse: mensen ervaren hun leven als zinvol als ze er een zekere mate van controle over kunnen uitoefenen en ze merken dat hun keuzes en beslissingen er toe doen.

Anja Machielse is bijzonder Hoogleraar 'Empowerment van Kwetsbare Ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is het stimuleren van sociale betrokkenheid en het bevorderen van de sociale insluiting van kwetsbare ouderen. Bekijk hier haar presentatie

Meer lezen over kwetsbare ouderen

Meer informatie? Neem contact op met:

CynthiaSenior onderzoeker
Cynthia
Hofman
Senior onderzoeker c.hofman@vilans.nl 06 15 16 96 63
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl