Minister Hugo de Jonge licht in de Kamerbrief ‘COVID-19 vaccinatiestrategie update stand van zaken’ toe wat de recente ontwikkelingen zijn die geleid hebben tot de gemaakte keuzes binnen de hoofdroute en de gevolgen hiervan voor de uitvoering van de vaccinatiestrategie.
Naar de kamerbrief planning vaccinatie COVID-19
Naar de kamerbrief uitwerking vaccinatiestrategie COVID-19
NB De stockfoto bij dit artikel dient ter illustratie en geeft niet de daadwerkelijke naald weer.
Uitvoering vaccinatie zorgmedewerkers
Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. De eerste mensen uit de groep van circa 269.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen worden gevaccineerd bij de GGD-priklocaties in Veghel. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins.
Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg (178.000 mensen), wijkverpleging en WMO-ondersteuning (166.000 mensen) uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Bron: Rijksoverheid
RIVM, de koepels van werkgevers en GGD GHOR Nederland hebben afspraken gemaakt over hoe groepen zorgmedewerkers worden uitgenodigd voor vaccinatie, zodat zorgmedewerkers in de gelegenheid worden gesteld om zich te laten vaccineren en dat de zorgcontinuïteit geborgd is. Uitgaande van een opkomst van 75% voor de vaccinatie, kan iedereen uit bovengenoemde groep gevaccineerd worden medio maart 2021.
Uitvoering vaccinatie verpleeghuisbewoners
Ook verwacht De Jonge in februari te kunnen starten met het vaccineren van de bewoners van verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg (in totaal zo’n 155.000 mensen). De vaccinatie wordt in de instellingen zelf aangeboden. In instellingen met een eigen specialist ouderengeneeskunde, zal deze of een andere medewerker de cliënten vaccineren. In overige instellingen doen de huisartsen dat.
Er is afgesproken door de betrokken uitvoerende partijen dat de zorgverlener die gaat vaccineren, de cliënt een uitnodiging stuurt. Het RIVM ontwikkelt hiervoor in samenwerking met de zorgkoepels een uitnodigingsbrief met daarbij een toegankelijke infographic. Voor het informeren van cliënten en wettelijk vertegenwoordigers wordt deze brief gebruikt. De toestemming van de cliënt of wettelijk vertegenwoordiger kan mondeling worden gegeven en zal schriftelijk worden vastgelegd.
Campagne coronavaccinatie
Het ministerie van VWS is een campagne gestart om aandacht te vragen voor het belang van vaccineren. Het doel van de campagne is dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Belangrijk onderdeel van de campagne is de website www.coronavaccinatie.nl, met informatie over de verschillende vaccins en de volgorde waarin er wordt gevaccineerd. Ook zijn er antwoorden te vinden op veelgestelde vragen. Mensen die mogelijk nog twijfelen over vaccinatie, vinden er informatie die nodig is om een goed geïnformeerde keuze te maken.
'Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe eerder we stap voor stap terug kunnen naar ons leven van voor het corona-tijdperk. Ik begrijp dat er vragen leven over het vaccin. En ik zie ook dat er mensen zijn die nog twijfelen. Juist daarom starten we deze campagne: als wegwijzer naar antwoorden en betrouwbare informatie', aldus minister De Jonge.
Bekijk het volledige artikel op Waardigheid en trots
Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus