‘Aantal ELV-bedden groeit op korte termijn nog’

Het aantal Eerstelijnsverblijf-bedden daalt voorlopig niet meer. Dat verwachten specialist ouderengeneeskunde Anna de Bruijn en kwaliteitsmanager Jocelyn Daris van Cordaan. Bij de ouderenzorgorganisatie uit Amsterdam staat de teller eind 2017 op 85 bedden. Maar ‘de nieuwe manier’ om terugkeer naar huis na een acute situatie te regelen of doorstroming naar een verpleeghuis, is niet de enige oplossing.

22-02-2018

Zo doen specialisten ouderengeneeskunde consulten bij de huisarts en komen wijkverpleegkundigen op spoedeisende hulpen. De Bruijn: ‘Als specialisten ouderengeneeskunde zijn we steeds meer in beeld, en kunnen we dus een rol spelen om crisissituaties te voorkomen en een rustiger Wlz-opname te regelen. Die planning zal een steeds grotere rol gaan spelen.’

Als specialisten ouderengeneeskunde kunnen we een rol spelen om crisissituaties te voorkomen

Huisartsen opgelucht dankzij specialisten ouderengeneeskunde

Te veel huisartsen weten de specialisten ouderengeneeskunde echter nog niet te vinden, stelt De Bruijn. ‘Het idee dat vroeger bestond dat we hun patiënten zouden afpakken is in ieder geval wel verdwenen’, zegt ze. ‘Ik merk dat veel huisartsen met wie ik wél in contact kom, opgelucht zijn als ze horen dat ik bij mensen langs wil gaan.’

Download hier het hele interview waarin De Bruijn en Daris het hebben over de samenwerking met Amsterdamse ziekenhuizen en de rol van advance care planning.

'In één keer goed'

Dit interview maakt deel uit van de reeks 'In één keer goed', voorbeelden van goede interventies of samenwerking om oudere cliënten niet onnodig te verplaatsen in de laatste fase van hun leven.

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

RuthExpert
Ruth
Pel
Expert r.pel@vilans.nl 06 22 80 96 60
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl