Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

Alcohol- en drugsgebruik in het vizier bij LVB

Voor veel Nederlanders hoort middelengebruik erbij, vooral het drinken van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen met een verstandelijke beperking alcohol en andere middelen gebruiken. Vooral degenen met zwakbegaafdheid (ZB) of een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij komen echter relatief vaak in de problemen door hun alcohol- of drugsgebruik. In de online leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ leest u hier ruim 40 oplossingen voor.

07-10-2019

Tools

Het project ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ is onderdeel van Gewoon Bijzonder. Het doel van dit project is dat mensen met LVB en problematisch middelengebruik of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. De onlangs gepubliceerde leidraad bevat meer dan 40 tools en methoden waarmee u mensen met LVB en problematisch middelengebruik kunt ondersteunen. De leidraad is ontwikkeld in samenwerking met Neomi van Duijvenbode en Joanneke van der Nagel van Tactus Verslavingszorg.

Preventie, begeleiding, behandeling

Vilans-adviseur Tamara Streng vertelt over de nieuwe leidraad: ‘Het mooie aan dit project is dat gehandicaptenzorg en verslavingszorg hierin samenwerken. Goede preventie, begeleiding en behandeling voor mensen met een beperking is nog een uitdaging voor beide sectoren. Je hebt elkaar nodig om goede ondersteuning te geven aan mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat bijvoorbeeld om het ontwikkelen van beleid, deskundigheidsbevordering en passende ondersteuning.’

Praktijkgericht

‘Beide sectoren kunnen wat van elkaar leren,’ vervolgt Streng. ‘Met de leidraad zie je welke stappen je bijvoorbeeld kunt zetten in een LVB-instelling met het thema middelengebruik. Wellicht kun je het stoplichtmodel introduceren of op andere manieren aan preventie doen. Het is zeer praktijkgerichte en nuttige informatie.’

Download de leidraad LVB en middelengebruik in het vizier

Zelf aan de slag in het leernetwerk?

Bent u betrokken bij mensen met een verstandelijke beperking en de verslavingszorg en hebt u interesse om mee te doen in het leernetwerk* LVB en middelengebruik in het vizier? Meld u dan aan bij projectassistent Judith Reinhard. We starten 7 november.

*In het leernetwerk werkt u als organisatie aan een eigen verandervraagstuk en bent u actief betrokken bij het implementeren van de leidraad. U neemt deel aan 4 bijeenkomsten van steeds een dagdeel en ontvangt procesbegeleiding in het uitwerken van uw vraagstuk. Aan het einde levert u een kennisproduct op, aansluitend bij uw verandervraagstuk. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan het leernetwerk zonder zelf aan een eigen vraagstuk te werken.

Meer informatie over leernetwerken

Meer informatie? Neem contact op met:

TamaraAdviseur kennismanagement
Tamara
Streng
Adviseur kennismanagement t.streng@vilans.nl 06 30 08 49 09
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl