‘Alle ELV-instroom moet via één centraal telefoonnummer

Onnodige ziekenhuisopnames van kwetsbare ouderen voorkomen kan door samenwerking. In de regio Zwolle hebben zorgverleners daarom een centraal telefoonnummer in het leven geroepen. De huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kan dit nummer 24/7 bellen als eerstelijnsverblijf de beste optie voor de cliënt lijkt te zijn. Dan wordt zo snel mogelijk een ELV-bed op de locatie van voorkeur van de cliënt geregeld.

12-03-2018

De aanpak is een succes. In rap tempo sloten meer zorgorganisaties zich aan bij de samenwerkingsafspraak. Leidinggevende transferverpleegkundige Karin Westerhof en Ton Roelofs, manager zorgondersteuning, vertellen over het succes. ‘Vanaf 1 januari 2017 werd het eerstelijnsverblijf een aanspraak in de Zorgverzekeringswet. Je zag overal in het land dat de verpleeg- en verzorgingshuizen onvoldoende signaleerden welke gevolgen die verandering in wetgeving zou gaan hebben. Je kon dus voorspellen dat doorstroomproblemen zouden gaan ontstaan’, zegt Westerhof.

Taak van de huisarts

De roep om ELV-plekken werd dus steeds groter. Bart van Pagée van VVT-organisatie IJsselheem bracht in 2016 alle partijen in de regio bij elkaar om tot afspraken te komen. Al op 24 april was voor de ELV-instroom één centraal telefoonnummer beschikbaar voor de huisartsen en de afdelingen SEH, 24 uur per dag.

Het enige wat de huisarts hoeft te doen, is de afweging ELV maken en vervolgens het ELV-telefoonnummer bellen om contact op te nemen met de instelling van voorkeur.

Download hier het hele interview waarin Westerhof en Roelofs het onder meer hebben over de verschillende manier van werken tussen de regio’s.

'In één keer goed'

Dit interview maakt deel uit van de reeks 'In één keer goed', voorbeelden van goede interventies of samenwerking om oudere cliënten niet onnodig te verplaatsen in de laatste fase van hun leven.

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

RianDirecteur Leren, Innoveren en Onderzoeken
Rian
van de Schoot
Directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken r.vandeschoot@vilans.nl 06 22 81 07 08
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl