Mireille de Beer

Mireille de Beer

Als vrijwilliger mensen zien genieten

Het Oranje Fonds organiseert elk jaar 2 dagen samen met duizenden organisaties in het land, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje je handen uit de mouwen te steken. Ik heb op 9 maart 2018 mij een dagje ingezet als vrijwilliger, samen met 8 collega’s van Vilans.

26-03-2018

Blog van ervaringsdeskundige Mireille de Beer

Wij zijn gaan helpen bij Stichting Careyn, een kleinschalige woonlocatie waar 24 oudere mensen met dementie wonen en verpleging en verzorging hebben. De oproep sprak mij aan, omdat ik in het verleden in een verpleeghuis heb gewerkt. Vanuit de Sociaal werkvoorziening WSW werd ik daar gedetacheerd als rolstoelbegeleidster.

Mooie gesprekken met ouderen

Ik werkte graag met ouderen, want ik had vaak mooie gesprekken met ze en vond het fijn om een luisterend oor te zijn. Voor mijn werk bracht ik bijvoorbeeld mensen weg naar de kapper of ik maakte een wandeling met ze. Er kwamen mensen binnen en er gingen mensen dood. Daar trok ik mij soms wat van aan. Het leven is komen en gaan, dat besefte ik ook wel.

Instructies voor vrijwilligers

Bij Careyn werden we goed ontvangen door het verplegend personeel. We kregen instructies over de bewoners, waardoor we wisten waar we op moesten letten. Belangrijk om te weten was dat sommige bewoners niet alles kunnen eten. Als ze moeite hebben met slikken, kunnen ze bijvoorbeeld stikken. Daarom kregen deze mensen pap in plaats van pannenkoeken. Ook was er altijd verpleging in de buurt voor het geval er iets was.

Een maatje voor een dag

Die dag was ik een maatje voor een vrouw die al 87 jaar was. We hadden al snel een klik. Ze begon te praten over haar jeugd en haar gezinnetje en dat ze veel heeft meegemaakt. Ze was zo open en lief en ze had ook wel iets ondeugends: een echt mensenmens. We hadden allemaal een bosje rozen meegenomen om een bloemstukje te maken. De mensen met dementie hadden er veel plezier in; je zag ze opbloeien en genieten. We bakten pannenkoeken, dekten de tafel, aten samen en maakten een praatje met ze.

Wereld wordt klein als je dementie hebt

‘s Middags gingen we met de bewoners naar een andere afdeling om vervolgens liedjes te zingen uit de oude doos. Een van de liedjes was ‘Daar bij die molen’. We zongen mee met een artiest. Het ontroerde me om die mensen zo te zien genieten. Ze hebben dementie en hun wereld is zo klein geworden. En dan ben je echt wel weerloos, denk ik.

Respect voor verpleging

Ik heb vooral nu nog meer respect gekregen voor het verplegend personeel. Ze werken vaak hard en hebben niet erg veel tijd om even een momentje te hebben met de ouderen. Ik ga volgend jaar zeker weer wat doen voor NLdoet. Geweldig dat ik het dit jaar met de collega’s van Vilans mocht doen.

Meer informatie over vrijwillige inzet

Meer informatie? Neem contact op met:

MireilleAdviseur
Mireille
de Beer
Adviseur m.debeer@vilans.nl 06 40 13 63 88
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl