Tessa Dadema

Tessa Dadema

AR-bril instrueert bij uitvoeren zorghandelingen

Zorgmedewerkers en studenten experimenteerden in een innovatieve pilot een half jaar lang met Augmented Reality (AR) brillen. Tijdens de uitvoering van zorghandelingen kregen zij instructies op basis van de Vilans KICK-protocollen via een klein schermpje in de AR-bril die zij ophadden. Toetsers keken in deze unieke proef mee via een camera op de bril en gaven feedback.

01-07-2018

Voorbehouden en risicovolle handelingen via AR-bril

De onderzoekers toetsten hoe medewerkers en studenten een voorbehouden en risicovolle handeling uitvoerden terwijl ze instructies kregen via een AR-bril. Voorbehouden en risicovolle handelingen (VRH) vragen een speciale bekwaamheid van zorgmedewerkers.

Het leren met Augmented Reality geeft een positieve leerervaring. Deelnemers vinden het leuk!

Belangrijk resultaat van het experiment is dat studenten en medewerkers aangeven meer persoonlijke aandacht te krijgen en daarmee betere feedback. De leermethode brengt verdieping en aandacht voor details. Bovendien geeft het leren met AR een positieve leerervaring. Deelnemers vinden het leuk!

Combinatie van vaardigheden

De verbeterpunten gaan vooral over de technische randvoorwaarden en de bril zelf. Deelnemers gaven aan dat de bril lastig is om in elkaar te zetten en dat de batterij snel leeg is. Daarnaast waren er vaak storingen door de grote hoeveelheid toegevoegde informatie wanneer ze liepen met de bril op. In het vervolg van de toets wordt gewerkt aan de oplossing voor deze technische problemen. 

Partners van de pilot

Deze innovatieve pilot is gestart op initiatief van het platform Nieuw Leren in de Zorg (Cordaan, Reinaerde, Vitras/Santé Partners, Vilans, ROC Midden Nederland, MBO Utrecht), in samenwerking met Zorgpact Midden-Nederland en werkgeversorganisatie UtrechtZorg. Zorgmedewerkers van Reinaerde, Vitras/Santé Partners en St. Pieters en Bloklands Gasthuis en leerlingen van het ROC Midden Nederland zijn met het gebruik van de bril aan de slag gegaan. Bureau TWNKLS, gespecialiseerd in AR, heeft de pilot technisch ondersteund. De pilot is in samenwerking met een student van de universiteit van Utrecht uitgevoerd.

Verder met AR-technologie

Naar aanleiding van deze resultaten, gaat het platform Nieuw Leren in de Zorg niet alleen door met experimenteren met de huidige toepassing, maar kijkt ook naar een bredere toepasbaarheid van de techniek. Denk hierbij aan het meekijken op afstand bij (thuis)zorg, wondverzorging, of het ‘even’ laten meekijken door een huisarts of specialist. Hier kunnen ook mantelzorgers of cliënten die zelf handelingen uit moeten voeren profijt van hebben.

Meer informatie over nieuwe technologie in de zorg

Meer informatie? Neem contact op met:

TessaSenior adviseur kennismanagement
Tessa
Dadema
Senior adviseur kennismanagement t.dadema@vilans.nl 06 21 50 74 38
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl