Sandra Suijkerbuijk

Sandra Suijkerbuijk

Wie bedenkt een betrouwbaar GPS-systeem voor cliënten?

Het is een populair en belangrijk thema: voor mensen met dementie of een beperking. Zelf bepalen wat je eet, naar welke muziek je luistert en wanneer je uit gaat. Gewoon, voor een ommetje of om koffie te drinken bij je dochter of je oude buurvrouw. Vooral dat laatste stuit vaak op problemen. Is dat niet gevaarlijk?

31-03-2016

Hoe groot is het risico op vallen? Of verdwalen? Kunnen we buiten de muren van de zorglocatie de veiligheid nog wel garanderen?

Fitter en alerter

Natuurlijk zijn risico’s nooit helemaal uit te sluiten. Risico’s horen bij het leven, of je nu wel of geen beperking of dementie hebt. Meer vrijheid betekent automatisch meer risico’s. Maar we kunnen die risico’s natuurlijk wel zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld met een GPS-systeem. Onlangs schreef NRC over het gebruik van zo’n systeem bij een zorgorganisatie in Noord-Brabant. Conclusie: mensen zijn blij dat ze een deel van hun zelfstandigheid hebben teruggekregen. Ze bewegen meer, voelen zich fitter en zijn alerter.

Wie bedenkt een betrouwbaar GPS-systeem voor cliënten?

Eenvoudige technologie

Ook binnen Vilans doen we al geruime tijd onderzoek naar GPS-technologie. Juist omdat er zoveel behoefte aan is. Het is een relatief eenvoudige technologie en het biedt heel veel mogelijkheden. Prachtig! Toch gaat mijn ingenieurshart niet harder kloppen van de apparaten die nu op de markt zijn en dat geldt ook voor veel organisaties. Ook zij zoeken nog steeds naar het gouden ei, ook zij testen het aanbod op bruikbaarheid en betrouwbaarheid.

Bekijk ook de andere video’s over GPS-systemen voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Onacceptabele kwaliteit

De apparaten hebben allemaal wel iets. Zij zijn te duur, te onnauwkeurig, te opvallend, er zitten teveel functies op die het gebruik onnodig complex maken of de batterijduur is minimaal. Waar dat laatste toe kan leiden beschrijft NRC in een verhaal over Trees Noldus die 2 dagen en nachten ronddwaalde door de bossen.

Kortom er is niet één systeem dat ik gebruikers met een gerust hart aanraad. Dat is toch onacceptabel in een tijd waarin robotica, artificial intelligence en virtual reality aan de orde van de dag zijn? Waarin de zorg steeds meer verschuift van intra- naar extramuraal? En waarin zorgorganisaties steeds meer experimenteren met het vergroten van de vrijheid van hun bewoners?


Dus lieve techneuten, wil iemand van jullie hiervoor - samen met gebruikers - een oplossing bedenken?

Meer informatie over GPS-systemen

Meer informatie? Neem contact op met:

SandraSenior onderzoeker
Sandra
Suijkerbuijk
Senior onderzoeker s.suijkerbuijk@vilans.nl 06 22 81 04 16
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl