Bevorder zelfmanagement met de kennisbundel Begeleidingsplannen

De cliënt wil zeggenschap over zijn eigen gezondheid en hoe hij hiermee omgaat. Als zorgprofessional ondersteunt u hem hierin. Maar hoe pakt u dat het beste aan? En hoe bevordert u zelfmanagement en participatie? De nieuwe praktijkgerichte online kennisbundel Begeleidingsplannen maakt dit inzichtelijk.

13-02-2017

Ga naar Kennisbundel Begeleidingsplannen

Bevorder zelfmanagement met kennisbundel

Cliënt bepaalt doelen en wensen

De visie op gezondheid gaat nu meer over eigen regie voeren, ook met fysieke of emotionele beperkingen. Er is behoefte aan personalisatie waarbij niet alleen aandacht is voor klachten van mensen, maar met name wordt gekeken naar hun krachten, zoals in het .

In deze kennisbundel wordt ook aandacht besteed aan het belang van het bevorderen van zelfmanagement. Om tot behandeling en begeleiding te komen, wordt gebruikgemaakt van een begeleidingsplan. In het begeleidingsplan bepaalt de patiënt wat zijn of haar doelen zijn en welke interventies hiervoor worden ingezet.  

Praktijksituaties en dilemma's

Zelfmanagement bevorderen betekent intensief samenwerken met cliënt en collega’s. De bundel Begeleidingsplannen geeft inzicht in praktijksituaties en kennis over zelfmanagement, begeleidingsplannen en interdisciplinair samenwerken. In de casuïstiek uit de praktijk komen echte dilemma’s aan bod. De opdrachten zijn gebaseerd op verschillende werkvormen. Ook vindt u in de bundel tips, instrumenten en andere materialen voor de praktijk.

De kennisbundel is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld en met gebruikmaking van de meest actuele gegevens tot stand gekomen. Hij is geschreven voor zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen, in opleiding of al werkzaam. Ook docenten van deze opleidingen of (praktijk) begeleiders in de ouderenzorg kunnen gebruik maken van de kennisbundel voor (bij)scholingsactiviteiten.

Meer over eigen regie

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl