Karlijn Kwint

Karlijn Kwint

Blog - Samen bewegen? Blijf verbonden!

Samen bewegen is dit jaar het goed gekozen thema van de Wereld Alzheimer Dag. Immers, samen fietsen, samen wandelen, samen dansen en ga zo maar door zijn allemaal activiteiten waarbij het lijf lekker in beweging komt. En waarvan we weten dat ze een positief effect hebben op je gezondheid en (cognitief) functioneren. Bovendien: samen bewegen is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel gezellig!

17-09-2019

Maar samen bewegen is ook een allesbepalende houding. Wie geconfronteerd wordt met dementie, bij jezelf of bij iemand die je lief is, moet meebewegen in het ziekteproces. Je kijk op het leven verandert, je stelt verwachtingen bij; je moet dus in beweging komen. En vooral: je moet samen in beweging komen - en blijven - om je verbondenheid vorm te geven. Ook al is dat op een andere manier dan je gewend was. Juist die verbondenheid en met elkaar kunnen en blijven meebewegen zijn nodig om gevoelens van rouw, verdriet en afscheid te kunnen dragen. De kunst is om contact met elkaar te blijven maken. Dat kan tot in een vergevorderd stadium van dementie. Anders inderdaad, maar wel in contact met elkaar, ook al zijn het kleine momenten.

Samen in beweging

Hoe kun je nu die verbondenheid met elkaar houden? Natuurlijk door letterlijk samen in beweging te komen. Fietsen, wandelen, vissen, zingen. Er op uit blijven trekken zo lang het nog kan en de dingen doen die je altijd al deed. Blijf deel uitmaken van de gemeenschap. Maar denk ook aan samen luisteren naar muziek, kleine kinderen meenemen, foto's bekijken en geuren van vroeger in huis halen. Als iemand in een verpleeghuis woont en je vindt het lastig om alleen te gaan, neem eens iemand mee of ga mee met een partner of mantelzorger. En misschien wel de belangrijkste manier van bewegen: maak contact zonder woorden, maar met liefde. Toets niet wat iemand nog weet maar neem ieder moment zoals het komt en geniet van de momenten dat het contact er nog is.
 
Ja, samen bewegen is goed voor lijf en geheugen, maar houdt ook de zo belangrijke verbondenheid langer in stand.

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking vaak niet (h)erkend

Dementie komt vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Daar komt bij dat dementie bij hen moeilijker is om te herkennen. Daarom gaat op Wereld Alzheimer Dag de campagne van (H)erken jij dementie? van start. Om aandacht te vragen voor een groep die onbedoeld nog te vaak over het hoofd wordt gezien.

Karlijn Kwint is programmaleider Dementiezorg voor Elkaar. Eerder was zij geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

Meer informatie? Neem contact op met:

KarlijnSenior adviseur kennispleinen
Karlijn
Kwint
Senior adviseur kennispleinen k.kwint@vilans.nl 06 15 55 15 78
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl