Karlijn Kwint

Karlijn Kwint

Congres brengt praktijk en wetenschap bij elkaar

Hoe krijg je de praktijk en de wetenschap dichter bij elkaar? Die vraag stond centraal tijdens het congres ‘Zoek het uit!’ op 31 januari in Nieuwegein. De circa 500 bezoekers kregen tal van nieuwe inzichten. Zo introduceerde Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, het begrip ‘nieuwe kwaliteit’: samen leren en verbeteren.

05-02-2019

Kremer riep ook op vooral ‘vage doelen’ te stellen. Die bieden namelijk ruimte voor creativiteit, morele dialoog en een lerende cultuur. Ervaringsdeskundige Vincent Ohlrichs sprak wijze woorden: ‘Sluit niks uit, gebruik alle hulpmiddelen, maar maak ook vijf of tien minuten tijd vrij om de vraag achter de vraag te achterhalen en naar de persoon te kijken.’ Tommie Niessen, beter bekend als Tommie in de zorg, pleitte voor meer vrijheid voor de zorgprofessionals: ‘Gaat het goed, dan leer je ervan. Gaat het niet goed, dan leer je daar ook van’.

Bekijk het speciale congresmagazine

Zelfde taal spreken

Om praktijk en wetenschap dichter bij elkaar te brengen is het belangrijk dat ze dezelfde taal spreken. Daarom deelde NRC-journalist Japke-d. Bouma de ergste jeukwoorden in de zorg. In haar column deelt Bouma wekelijks voorbeelden van jeuktaal: woorden die nietszeggend zijn en bij lezers en luisteraars alleen maar voor verwarring zorgen. De jeukwoorden die ze deelt zijn herkenbaar, dat blijkt ook wel uit de reacties van de zaal. Veel gelach. Uit herkenbaarheid en wellicht ook wel schaamte.

Zeggen wat we bedoelen

‘Als mensen niet precies weten hoe het zit, gebruiken ze jeukwoorden. In moeilijke taal praten is makkelijker maar laten we gewoon zeggen wat we bedoelen,’ zegt Bouma. Eén van haar jeukwoorden is de zinsnede dat ‘de cliënt centraal moet staan’. ‘Het meest platgetreden paadje uit de marketing, want wát zou er anders centraal moeten staan?’

Als mensen niet precies weten hoe het zit, gebruiken ze jeukwoorden.

Een ander jeukwoord is de zin ‘handen aan het bed’. Bij Bouma roept deze veelgebruikte uitdrukking vooral een beeld op van een horrorfilm. ‘Het klinkt eng, maar is ook denigrerend. In de zorg gaat het om zoveel meer dan die handen, zoals liefdevolle zorg en aandacht door en voor mensen.’

Bouma trapt haar top 10 van zorgjeukwoorden af met het jeukwoord ‘evidence-based’. Bouma doopt het woord meteen om in ‘evidence-beest’ met daarbij een foto van een afschrikwekkende diepzeevis. ‘Het betekent gewoon dat je iets doet dat werkt in de praktijk. Waarom zeggen we dát dan niet?’

Top 10 zorgjeukwoorden

Dit zijn volgens Japke-d. Bouma de 10 ergste jeukwoorden in de zorg:

  1. Iemand in z’n kracht zetten
  2. De cliënt centraal
  3. Verkleinwoordjes
  4. (Een stukje) verbinding
  5. Innovatie
  6. Handen aan het bed
  7. Eigenaarschap tonen
  8. Zelfsturende teams
  9. Mag ik iets tegen je aanhouden?
  10. Evidence-based (‘evidence-beest’)

Workshop design thinking

Vilans-onderzoekers Lotte Cornelisse en Sandra Suijkerbuijk gaven tijdens het congres een masterclass design thinking. Want hoe kan design thinking u helpen bij de langdurende zorg? Daarbij gaat het niet om snel dingen beter of efficiënter doen, maar kiezen voor een andere benadering. Design thinking is echt een ambacht. Het gaat niet om de quick fix, maar om heel erg in de ervaring te gaan zitten én kansen te zien,’ zeggen Cornelisse en Suijkerbuijk.

Het congres vond plaats in het kader van het programma Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg dat wij op verzoek van het ministerie van VWS, samen met de academische werkplaatsen, uitvoeren.

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

KarlijnSenior adviseur kennispleinen
Karlijn
Kwint
Senior adviseur kennispleinen k.kwint@vilans.nl 06 15 55 15 78
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl