Johan van der Leeuw

Johan van der Leeuw

Consumentenelektronica bedreigen klassieke domotica

Een jaar geleden is mijn oma gevallen. Ze weet niet precies hoe het gebeurde, maar opeens lag ze daar. Meer dan 12 uur lag ze op de grond met een gekwetst gezicht, gebroken bril en gekrenkte trots. Het duurde meer dan een half jaar voor ze weer een beetje hersteld was en weer durfde te bewegen. Ze probeert de draad weer op te pakken. Haar bed is terugverhuisd naar haar slaapkamer boven en oma is door de huisarts en familie uitgerust met een halszender.

16-04-2015

Een behoorlijk zwaar en even zo lelijk geval dat ze om haar nek moet dragen en dat haar (en vooral haar kinderen) een veilig gevoel moet geven. Want als ze dan valt, dan kan ze gewoon op de knop drukken toch?

Mijn oma weet wat ze wil

Toen ik kort daarna bij haar kwam lag de halszender op de salontafel naast haar gehoorapparaatjes,  die ze oncomfortabel vindt en alleen indoet voor visite. Mijn oma is een zeer duidelijke vrouw, die haarscherp aangeeft wanneer ze iets niet wil. Ze ligt dus liever uren op de grond, dan dat ze dat ‘kreng’ om haar nek draagt.

Mijn familie kent haar goed genoeg om er niet over door te drammen, want je krijgt de wind van voren als ze voelt dat je haar iets op wil dringen. Dus laten ze het maar zo en is het wachten op het volgende incident.

Genoeg om uit te kiezen

Oma geeft heel duidelijk aan wat ze niet prettig vindt aan het product, daar kun je iets mee! De tijd dat je voor hulpmiddelen afhankelijk was van de inzichten van de zorgverlener of van kwaliteit van het inkoopbeleid van de thuiszorgwinkel, is voorbij. Je hoeft de bouwmarkt maar binnen te lopen en je wordt overspoeld met het aanbod aan domotica-oplossingen.

Ook in de Apple Store kun je al veel slimme thuistechnologie kopen. En dan hebben we het nog niet eens over alle hyper innovatieve producten die je via internet kunt vinden.

Ontworpen voor en door de eindgebruiker

De gevestigde domotica-industrie voelt de hete adem ongetwijfeld in de nek. In vergelijking tot veel klassieke domotica is het overgrote deel van moderne consumententechnologie namelijk goed betaalbaar en ontworpen vanuit de eindgebruiker. Bovendien is de technologie meestal gebaseerd op open standaarden, waardoor er informatieoverdracht kan plaatsvinden en je zelfs de aansturing ervan via internet kunt configureren.

Consumentenelektronica bedreigen klassieke domotica

Zelf je ideale oplossing ontwerpen

Als je niet kunt of wilt programmeren, dan kun je gebruikmaken van programma's van anderen. Want ook daar zijn weer diensten voor. Via platforms als If This Then That (IFTTT.com) en Zapier.com kun je met een paar muisklikken (of natuurlijk swipes op je smartphone) koppelingen tot stand brengen en acties aanmaken.

Als je op zo een platform je slimme lamp toevoegt, je smartphone en legio andere diensten en apparatuur koppelt, kun je je eigen scenario's maken. Zonder enige programmeerkennis dus! 

Gaat dat werken in de praktijk?

Als we met al het aanbod aan slimme apparaatjes en de mogelijkheden van internettechnologie een oplossing voor mijn oma’s situatie gaan ontwerpen, wil ze dan wel technologie gebruiken? Werkt het wel betrouwbaar genoeg? Hoe betrouwbaar moet het eigenlijk zijn? Wat vindt de thuiszorg hiervan? Kan ik bijvoorbeeld zomaar een camera ophangen?

Bij Vilans zijn we een project gestart om samen met zorgverleners, mantelzorgers, ontwerpers, techneuten en natuurlijk de eindgebruiker zelf, met dit soort vragen over aan de slag te gaan. Het doel is dat veel meer mensen laagdrempelige technologie gaan gebruiken die kan helpen om mensen langer en gelukkiger thuis te laten wonen.

Op basis van een aantal problemen waar cliënten daarbij tegenaan lopen, gaan we kijken of er bestaande technologie voorhanden is die we als oplossing in kunnen zetten. Ook om te zien of het in de praktijk echt werkt, willen we die oplossingen in de praktijk bij zorgorganisaties gaan testen.

Werklab op locatie

Om in korte tijd te komen tot één of meerdere oplossingen die echt werken in de praktijk willen we met teams van zorgverleners, mantelzorgers, ontwerpers, techneuten en eindgebruikers, in kleine werksessies ter plekke oplossingen ontwerpen, bouwen en uitproberen. We stellen gereedschapskisten samen uit het enorme aanbod aan consumentenelektronica en gaan daarmee samen aan de slag.

Vervolgens gaan we deze samen met zorgorganisaties in de praktijk uittesten. Op deze wijze hopen we te bereiken dat veel meer mensen laagdrempelige technologie gaan gebruiken die kan helpen om mensen langer en gelukkiger thuis te laten wonen.

Deze weblog is geschreven door Robert Houtenbos, maar hij is inmiddels niet meer werkzaam bij Vilans.

Meer weten over consumentenelektronica of domotica?

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
van der Leeuw
Senior adviseur j.vanderleeuw@vilans.nl 06 22 81 06 56
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl