Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

Coronatest nu mogelijk voor ál het zorgpersoneel

Het coronatestbeleid voor zorgmedewerkers is verruimd. Vanaf maandag 6 april kunnen medewerkers met klachten van verkoudheid en/of hoesten zonder koorts worden getest als hun inzet nodig is in de directe patiëntenzorg. Het gaat om zorgmedewerkers die werken in verpleeghuizen, de thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ.

07-04-2020

Eerder konden mensen zich alleen laten testen op corona bij beschikbaarheid van testen. Door de verdere uitbreiding van de testcapaciteit is het mogelijk om half april dagelijks 17.500 coronatests uit te voeren. Op dit moment zijn dat er slechts zo'n 4.000. Door verlengde werktijden bij alle labs kan de capaciteit zo nodig worden verhoogd tot 29.000 tests per dag.

Geruststelling en bescherming

‘Alle mensen die werken in de zorg, of dat nou in het ziekenhuis, in de thuiszorg, of in het verpleeghuis is, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent onder meer dat we al het zorgpersoneel dat in lichamelijk contact komt met patiënten zouden moeten kunnen testen. Voor hun eigen geruststelling, en die van hun families. Maar ook ter bescherming van de kwetsbare mensen met wie zij vaak werken,’ zegt minister Hugo de Jonge.

Hoe wordt bepaald of iemand getest moet worden?

Het RIVM heeft per sector stappenplannen gemaakt om te bepalen of een zorgmedewerker die hoest of niest (en lichte klachten heeft) getest moet worden. De test worden uitgevoerd door de GGD. 

Bekijk de stappenplannen  

De algemene uitgangspunten van de stappenplannen zijn onder andere de vragen of een zorgmedewerker koortsklachten heeft. Of een medewerker thuis kan blijven of niet. En of het voor de continuïteit van de zorg noodzakelijk is dat de medewerker zorg blijft verlenen.  

Beschermingsmaterialen gebruiken

Medewerkers met verkoudheidsklachten en/of hoesten zonder koorts kunnen dus worden getest als hun inzet nodig is in de directe patiëntenzorg. Zolang er nog niet getest is, dient de zorgmedewerker beschermingsmaterialen te gebruiken.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl