Marjolein Herps

Marjolein Herps

Databank geeft meer inzicht in werkende interventies

In onze interventiedatabank vindt u erkende interventies voor ouderen of mensen met een beperking. Het doel van de databank is om meer inzicht te geven in werkende interventies en deze beter vindbaar te maken voor het veld. Het Zorginstituut Nederland interviewde Cecil Scholten, Willy Calis en Marjolein Herps en vroeg: Hoe zorgt Vilans ervoor dat de interventies in de databank ook daadwerkelijk gevonden en gebruikt worden door zorgprofessionals? En hoe gebruikt Vilans leernetwerken om kennis te verspreiden in de langdurige zorg?

22-02-2018

Het Zorginstituut interviewde ons in het kader van de afronding van het project 'Good Practices in de langdurige zorg'. In dit project stimuleerde het Zorginstituut ontwikkelaars van 'good practices' om hun praktijkvoorbeelden aan te melden voor de kwaliteitsbibliotheek op de website Zorginzicht.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de interventies in de databank ook daadwerkelijk gevonden en gebruikt worden door zorgprofessionals? 

'De meeste ontwikkelaars die Vilans spreekt en begeleidt hebben voor zichzelf aanvankelijk een heel duidelijk beeld van het hoe en waarom van hun interventie. Maar dan stelt Vilans hen kritische vragen over hoe het precies zit. Waarom werkt de interventie juist voor die ene specifieke doelgroep met dat hele specifieke probleem? Worden de specifieke stappen wel in een bepaalde volgorde, methodisch, en niet te groot beschreven? Is het theoretisch wel goed onderbouwd en kan het gezien het doel wel? Dat soort vragen helpt de ontwikkelaars om te focussen op wat ze echt doen en om de interventies meer te verfijnen. Ontwikkelaars geven aan dat ze er enorm veel aan hebben. Het wordt voor hen op die manier duidelijker, ze begrijpen beter waarom ze iets doen, hoe ze het doen en hoe het werkt. Het is volgens Vilans haast een kip-ei-verhaal: Wat is belangrijker voor kwaliteitsontwikkeling? Het proces om in de databank te komen of de implementatie?'

Download hier het complete interview

Meer lezen over de interventiedatabank?

Meer informatie? Neem contact op met:

MarjoleinSenior onderzoeker
Marjolein
Herps
Senior onderzoeker m.herps@vilans.nl 06 22 81 05 31
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl