Henk Nies

Henk Nies

De waarde van waardigheid

Hij heeft het zelf ervaren, vrijwillig. Hoogleraar Henk Nies, Raad van Bestuur van Vilans, liet zich enkele dagen opnemen in een verpleeghuis. Hij ondervond aan den lijve hoe het was om afhankelijk te zijn van het zorgpersoneel. ‘Dat je niet meer kunt zijn wie je was of wilt zijn, is een schrikbeeld.’ Het sterkte Nies in zijn overtuiging dat een waardig en betekenisvol leven kunnen leiden belangrijk is voor ouderen. Tijdens de regiotour Een nieuwe generatie ouderenzorg op 29 mei 2018 in Amsterdam spreekt hij daarover.

14-05-2018

Betekenis en zingeving

‘Waardigheid verliezen is een belangrijk onderliggend argument in het debat over de kwaliteit van de ouderenzorg. Het afkalven en – erger nog – het ontregeld raken van je lichamelijke, verstandelijke en sociale functies is een angstbeeld van veel mensen voor de oude dag. We nemen ons voor eenzaamheid te bestrijden, we maken kwaliteitskaders die zeggen dat we persoonsgericht gaan werken en we gaan voor levensgeluk. Maar dragen we daarmee bij aan een waardig leven van ouderen, een leven met betekenis en zingeving als vanzelfsprekendheden? Een verdieping van waarden en de waarde van waardigheid?’ 

Ik heb veel over ouder worden gelezen en er met mensen over gepraat. Nu begin ik ook echt te voelen wat het is.

Zelf voelen wat ouder worden is

Hoe het is om ouder te worden en hoe je daar goed vorm aangeeft, is een vraag die hem al sinds zijn studie psychogerontologie bezighoudt. ‘Ik heb veel over ouder worden gelezen en er met mensen over gepraat. Nu begin ik ook echt te voelen wat het is. Ik kom natuurlijk begrenzingen tegen, zowel lichamelijk (hardlopen, blessures, kwaaltjes) als geestelijk (namen herinneren, mij in een stad oriënteren) en sociaal (hoe lang moet jij nog?). Gelukkig merk ik dat ik een aantal dingen beter kan en dat ik nog steeds leer. Ik begin eindelijk te begrijpen waar het in het leven om draait. Ook zie ik beter hoe mensen zijn. Dat is best prettig!’

Leerstoel over waardige zorg

Waardige zorg is ook het uitgangspunt van de Jo Visser-leerstoel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, die Henk Nies sinds 2011 bekleedt. Het Jo Visser Fonds (voorheen Vereniging het Zonnehuis) steunt vernieuwende initiatieven die bijdragen aan beter onderwijs in de zorg voor kwetsbare ouderen. De leerstoel Organisatie en beleid van zorg richt zich op het management van zorgprocessen, binnen organisaties en tussen organisaties, De focus ligt op het samenspel tussen formele en informele zorg met cliënten in de ouderenzorg. Het gaat erom medewerkers zó te faciliteren dat ze cliënten kunnen helpen een zo waardig mogelijk leven te leiden, ondanks vaak ingewikkelde beperkingen.

Regiotour Een nieuwe generatie ouderenzorg

Het Jo Visser Fonds is, net als BeterOud, een van de initiatiefnemers van de regiotour Een nieuwe generatie ouderenzorg, op 29 mei 2018 in Amsterdam. Henk Nies zal daar spreken over de waarde(n) van waardigheid.

Meer informatie over waardigheid in de zorg

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl