Filar van Gool

Filar van Gool

Deel 3 - De voordelen van technologische innovaties in de zorg

Bij zorgorganisatie Schakelring wordt veel gebruik gemaakt van technologieën in de zorg. In deel 3 van deze videoreeks over de voordelen van innovatie in de zorg vertelt persoonlijk begeleider Mariëlle van der Lee waarom en hoe ze de MusicChair gebruiken en wat de voordelen zijn van FarMedRx, een medicatiebewakingssysteem. Ergocoach Joep Gruntjes laat in een video zien hoe de Raizer (hefstoel) werkt.

20-09-2019

Op het congres Thuis in het Verpleeghuis 2019 demonstreerde zorgorganisatie Schakelring de innovaties die zij gebruikt. Ook Tangenborgh (deel 1)Solis (deel 2) en ZuidOostZorg (deel 4) lieten op het congres zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle vier de zorggroepen demonstreerden de toegevoegde waarde van deze technologieën.

MusicChair

De MusicChair is een stoel waar muziek uit komt. De gebruiker kiest zelf welke muziek hij of zij laat afspelen. Elk apparaat wat met bluetooth werkt kan verbonden worden met de stoel. Zodra een gebruiker in de stoel zit, heeft deze geen last van omgevingsgeluiden. Andere mensen in dezelfde ruimte horen ook niet de muziek die wordt afgespeeld. ‘Zo kun je je terugtrekken in je eigen wereld’, vertelt Mariëlle. 'Op die manier kun je dus ook meerdere stoelen naast elkaar zetten. En daarnaast zit de stoel ook nog eens heel lekker!'

FarMedRx

FarMedRx is een medicatiebewakingssysteem. Het levert ondersteuning bij het voorschrijven, afleveren en toedienen van medicatie. ‘De arts schrijft iets voor en wij kunnen dan via het systeem dat meteen uitdelen. Er zit niemand meer tussen.’ Nog een voordeel is dat een zorgverlener medicatie vanaf een afstand kunt aftekenen voor een collega. Zo hoeft de zorgprofessional niet van de woongroep af.

Raizer

De Raizer is een hefstoel waarmee een gevallen bewoner binnen een paar minuten overeind geholpen kan worden. Het wordt vooral gebruikt wanneer er geen ernstig letsel is opgelopen. ‘Het voordeel voor de zorgprofessional is dat hij of zij veel minder fysieke belasting ervaart, doordat het merendeel van het werk wordt gedaan door het apparaat zelf’, zegt Joep Gruntjes.

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

In de Inspiratiebox - Technologie in de langdurende zorg vindt u een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

Download de Inspiratiebox

En in de Implementatietoolkit - Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van verschillende zorgorganisaties.

Download de Implementatietoolkit

Bron: Waardigheid en trots

Meer informatie? Neem contact op met:

SanneSenior onderzoeker
Sanne
van der Weegen
Senior onderzoeker s.vanderweegen@vilans.nl 06 55 44 03 69
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl