Sabine Timmer

Sabine Timmer

Deelname aan zorgpraktijk is beste manier om het te begrijpen

In mijn werk voor Vilans staat de zorg vernieuwen en verbeteren centraal. Ik adviseer bij het werken met zorg- en ondersteuningsplannen en denk mee over de inrichting van het digitale dossier. Ook draag ik er zoveel mogelijk aan bij dat patiënt en zorgverlener steeds beter samenwerken en elkaar begrijpen.

12-01-2015

Maar vandaag heb ik een andere rol. Omdat vandaag de zorgplanbespreking van mijn oma gepland staat. Ze heeft dementie en woont inmiddels in een verpleeghuis. Samen met mijn moeder, opa, de teamleidster en arts ouderengeneeskunde nemen we het zorgplan van mijn oma door. Mijn moeder vindt vooral de veiligheid van mijn oma belangrijk, mijn opa vindt het plan lastig te begrijpen en wil vooral nog leuke dingen met zijn vrouw kunnen doen. Ik zie met name de verschillende werelden die hier met elkaar aan tafel zitten.

Theorie vs. praktijk

De arts behandelt het medische gedeelte, in zijn taal en kundigheid, geeft hier en daar wat toelichting. Als een gegeven waar weinig aan te doen is volgt mijn oma het dementietraject zoals elke andere persoon met dementie. De arts hoeft door zijn ervaring mijn oma niet persoonlijk te kennen om te weten wat ze nodig heeft. Vanuit mijn werk begrijp ik dat, maar het levert nu het om mijn eigen oma gaat bij mij wat irritatie op.

De zorg die mijn oma krijgt is goed

Vervolgens legt de teamleidster een aantal vraagstukken op tafel waarover meer met elkaar van gedachten gewisseld wordt. Haar lievelingsmuziek, de onrustige nachten en de liefdevolle betrokkenheid van opa. Sommige dingen kunnen we zelf regelen of in gang zetten, maar van andere zaken ben je afhankelijk van de middelen van een zorginstelling. Die op haar beurt over beperkte middelen beschikt of genoodzaakt is de gemeenschappelijke deler voorop te stellen. Het is zoeken wie waarvoor verantwoordelijk is en wie waartoe bereid is om uit te gaan zoeken, te regelen of aan te schaffen.

Een uurtje later staan we weer buiten. Ik twijfel er geen moment aan dat de zorg die mijn oma krijgt goed is. De mensen die haar dagelijks zien, helpen, begeleiden en ondersteunen doen alles binnen hun kennis en kunde om haar goede zorg te bieden. Vanuit mijn ervaring en professionaliteit kan de zorg altijd beter. De praktijk leert dat de zorg van alledag is en geen knop heeft waaraan je draait zodat de kwaliteit stijgt. Na vandaag heb ik weer letterlijk beseft dat deelnemen aan de zorgpraktijk de beste manier is om deze te kunnen begrijpen.

Reactie van Nel van der Kolk, de moeder van Sabine

Nel van der Kolk

Ha Sabine,

Leuk om te lezen hoe jij het zorggesprek van oma hebt ervaren. Opa en oma, 2 schatten van mensen. Bijna 60 jaar lang onafscheidelijk lief en leed gedeeld. Maar helaas... een "sluipmoordenaar" tast langzaam maar zeker de geestelijke gezondheid aan van oma. Vorig jaar was de grens bereikt voor opa. Een rotsvaste 2-eenheid werd door dementie gescheiden. Een nieuw huis voor oma, het verpleeghuis.

Oma begrijpt er natuurlijk niks van. Heeft alleen maar verdriet. "Paps" moet bij haar blijven! Ik wil met hem mee! Hartverscheurend en dan slaat ook nog het noodlot toe, ze valt! Meerdere keren zelfs. Na 4 dagen heeft oma alle kleuren van de regenboog in haar gezicht, een kapotte neus, gekneusde ribben, een gebroken teen en ook nog eens een gebroken bovenarm. Opa wil haar weer mee naar huis nemen. Hij kan het niet langer aanzien. Schuldgevoel, onmacht, verdriet, zowel bij de zorgverleners als bij ons als naaste familie. Ik heb het gevoel al een jaar rond te lopen in het verpleeghuis, in plaats van een paar maanden.

Vertrouwen in de zorg

Vandaag bespreken we dan toch oma's definitieve zorgplan. Het gaat langzaam weer wat beter met haar. En ja inderdaad, veiligheid is een belangrijk punt voor mij Sabine. Hoe kan je voorkomen dat ze weer valt! En ook opa moet deze nare tijd achter zich kunnen laten. Weer een beetje vertrouwen krijgen in de liefdevolle zorg die oma wordt geboden. Hij moet weer iets met haar kunnen ondernemen, al is het maar samen een kop koffie drinken met een taartje in het winkelcentrum.

Jij geeft waardevolle suggesties tijdens het gesprek. Ik voelde wel een soort weerstand bij met name de teamleidster en het is inderdaad ook makkelijker gezegd dan gedaan! Ga er maar eens aan staan met een minimum aan (gemotiveerd) personeel, te weinig financiële middelen en een verouderde accommodatie. Had jij dat gevoel ook?

Vernieuwing in de zorg is noodzakelijk

De dagelijkse praktijk ervarend, voel ik met de teamleidster mee, maar ik zie ook absoluut de kansen die jij met jouw kennis en professionaliteit biedt Sabine. Vernieuwing in de zorg is noodzakelijk. Het moet allemaal efficiënter en vooral in kwaliteit beter. Eén ding is helder, er is nog een lange weg te gaan in de zorg en dus is er nog veel werk voor jou en je collega's te verrichten. Ook goed dat je deze dagelijkse praktijk zo meemaakt. Het is belangrijke bagage in je ‘ervaringsrugzak’!

Meer informatie? Neem contact op met:

SabineSecretaris raad van bestuur
Sabine
Timmer
Secretaris raad van bestuur s.timmer@vilans.nl 06 22 81 04 14
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl