Jan Willem Bloemen

Jan Willem Bloemen

Denken in mogelijkheden bij congres Zoek het uit!

Het is mensen in de zorg wel toevertrouwd. Denken in oplossingen in plaats van in problemen. Ook voor de verbinding tussen praktijk en wetenschap biedt dat onnoemlijk veel voordelen. En dus presenteren we op het congres Zoek het uit! op 10 februari in Nieuwegein graag Omdenken.

07-01-2020

Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij u kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat u daar mee zou kunnen. U gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De Omdenkshow laat u op indringende en onontkoombare manier de voordelen zien van omdenken: innovatie, creativiteit en inspiratie. Het is de ultieme mix van theater, cabaret en voordracht. Meer dan 750.000 deelnemers hebben inmiddels een programma van Omdenken meegemaakt en grondlegger Berthold Gunster schreef 11 boeken over zijn gedachtegoed.

Verhalen over palliatieve fase

Een van de sprekers op ‘Zoek het uit!’ is arts Sander de Hosson. ‘De dood is rauw en onomkeerbaar, kennis kan die laatste fase verzachten’, vindt Sander de Hosson. Hij is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en schrijver van columns waarin hij aandacht vraagt voor de zorg voor mensen die nog maar kort te leven hebben. Een deel van deze indrukwekkende verhalen is gebundeld in zijn boek Slotcouplet, waarvan onlangs de elfde druk verscheen. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik wil de palliatieve zorg in de spotlights hebben en meer in het medisch denken integreren. Dat doe ik door verhalen te vertellen die gebeuren in het ziekenhuis en herkenbaar zijn voor mensen in de zorg.’ Sander de Hosson sprak eerder op het congres Thuis in het Verpleeghuis.

Verbinden zorg en technologie

Als er iemand verbindend en vernieuwend te werk gaat in zorg en technologie, is het Marjolein den Ouden wel. In juni 2019 werd ze geïnstalleerd als lector Technology, Health & Care bij hogeschool Saxion en als practor Zorg en Technologie bij ROC van Twente. Zij is de eerste in Nederland die beide functies gezamenlijk uitvoert. Zo brengt ze niet alleen zorg en technologie dichter bij elkaar, maar ook onderwijs, onderzoek en praktijk. Marjolein koos ervoor geen lectorale rede te houden. In plaats daarvan gebruikte ze een augmented reality-applicatie om haar onderzoeksagenda te presenteren. ‘Een bewuste keuze’, zegt ze zelf. ‘Want bij augmented reality komen onze wereld en technologie samen.’

Meer informatie? Neem contact op met:

KarlijnSenior adviseur kennispleinen
Karlijn
Kwint
Senior adviseur kennispleinen k.kwint@vilans.nl 06 15 55 15 78
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl