Digitale zelfevaluatietool voor dementienetwerken

Het Trimbos-instituut introduceert een digitale zelfevaluatietool die laat zien hoe dementienetwerken ervoor staan op zachte factoren van samenwerking. Het Trimbos-instituut deed samen met Vilans, Hogeschool Rotterdam, Stichting Transmurale Zorg en met financiering van ZonMw, onderzoek naar zachte factoren van samenwerking binnen dementienetwerken.

20-04-2015

Zelfevaluatietool

Dementienetwerken evalueren aan de hand van de digitale zelfevaluatietool, hoe ze ervoor staan op de verderop genoemde zachte factoren. Zo wordt duidelijk waar verbetering mogelijk is. Bestaande dementienetwerken kunnen inloggen met een inlogcode die door het Trimbos-instituut is verstrekt aan de netwerkregisseur. Om een nieuw netwerk met bijbehorende inlogcode aan te maken, kunt u contact opnemen met Marjolein Veerbeek van het Trimbos-instituut via mveerbeek@trimbos.nl.

Een voordeel van de laatste mogelijkheid is dat antwoorden van verschillende netwerkpartners gebundeld worden in de resultatenpagina. Op deze pagina wordt inzichtelijk op welke factoren meningen van verschillende netwerkpartners uiteenlopen over de samenwerking. De tool kan ook zonder inlogcode worden ingevuld.

Zachte factoren

De volgende 7 zachte factoren met 22 bijbehorende elementen bleken - na interviews, observaties en het Ontwikkelingsmodel van Ketenzorg - van belang voor een goede samenwerking binnen dementienetwerken.

  1. Laagdrempelige samenwerking
  2. Ervaren van toegevoegde waarde
  3. Rolduidelijkheid
  4. Prioriteit geven aan netwerkbelang
  5. Competenties netwerkregisseur
  6. Gemeenschappelijke uitgangspunten
  7. Transparantie en openheid van netwerk

Samenwerking

Zachte factoren zoals organisatiestructuur en invulling van leiderschap, zijn belangrijk in het ontstaan en voortbestaan van succesvolle samenwerking. Goede samenwerking tussen verschillende partijen is belangrijk omdat het aantal mensen met dementie toeneemt en omdat mensen langer thuis wonen. Een nadere verkenning is dus relevant.

Meer weten over dementienetwerken?

Meer informatie? Neem contact op met:

MirellaVoorzitter raad van bestuur
Mirella
Minkman
Voorzitter raad van bestuur m.minkman@vilans.nl 030 7892300
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl