Blog - Een gemiste kans

Het bespreken en bepalen van eventuele toekomstige zorg. Het klinkt als iets wat ontzettend logisch is, zeker als de diagnose dementie wordt gesteld. Toch blijkt dat niet alle huisartsen deze gesprekken voeren. Een gemiste kans, want er is zoveel mogelijk. En het kan zo goed zijn voor de cliënt én de mantelzorger.

04-10-2018

Advance care-planning

Ik mocht er onderzoek naar doen. Tijdens mijn afstudeeronderzoek voor de opleiding Fysiotherapie leerde ik personen met dementie kennen en in de praktijk werkte ik later ook met hen. Toen ik voor mijn opleiding Healthcare Policy, Innovation and Management opnieuw een afstudeeronderzoek moest doen, kreeg ik de kans nog een keer onderzoek te doen naar dementie. Die wilde ik niet aan mij voorbij laten gaan. Een onderzoek naar advance care-planning, waarvoor ze eigenlijk nog een betere Nederlandse naam zouden moeten verzinnen, maar dat was de vraag niet. Ik kende het onderwerp eigenlijk niet, maar het trok wel meteen mijn aandacht omdat het tijdig goed bespreken van toekomstige zorg ertoe doet.

Het zou zo ontzettend balen zijn als iemand er wel over had willen praten, maar nooit heeft geweten dat dat kon.

Delen van wilsverklaringen

Advance care planning blog Sophie Neijens

Wat heb ik gedaan? Door interviews te houden met huisartsen wilde ik erachter komen wat nou belangrijke onderwerpen zijn om te bespreken tijdens die advance care-planning, maar ook wat advance care-planning nu gemakkelijker of moeilijker maakt om uit te voeren. De meeste huisartsen spraken met veel passie over advance care-planning; ze gaven aan dat het belangrijk was om dat te doen, ook al is de persoon er eerst op tegen. Tijdens advance care-planning met cliënten leggen de huisartsen uit wat er kan gebeuren en vragen daarna wat iemand dan zou willen. Het verbaasde mij dat huisartsen aangaven dat de wilsverklaringen moeilijk gedeeld kunnen worden met andere zorgverleners. En dat er toch niet altijd gebeurt wat er is besproken, ondanks dat het allemaal nog zo goed vastgelegd kan worden.

Ontzettend balen achteraf

Mijn advies: ga altijd het gesprek aan, geef alvast een kleine opening, ook al lijkt het of mensen er absoluut niet over willen praten. Maak ze bewust van de mogelijkheden die er zijn. Het zou namelijk zo ontzettend balen zijn als iemand er wel over had willen praten, maar nooit heeft geweten dat dat kon.

Eind van het leven

Na mijn afstuderen ga ik werken in de zorgadministratie, een heel andere tak van sport. Wat ik meeneem is dat het uiteindelijk gaat om de mens en niet om het systeem eromheen. Maar dat het systeem wel kan faciliteren in wat de mens wil. Dat wat voor iemand belangrijk is richting het einde van het leven niet vergeten moet worden. En als ik dan iemand hoor over een familielid of een bekende met dementie, ik ze zeker elke keer zal attenderen op de mogelijkheden van advance care-planning.

Sophie Neijens deed bij Vilans (afstudeer)onderzoek naar advance care-planning voor mensen met dementie. Zij vatte haar bevindingen samen in een factsheet met aanbevelingen.

Meer informatie over dementie

Meer informatie? Neem contact op met:

TaraSenior Adviseur
Tara
Koenders
Senior Adviseur t.koenders@vilans.nl 06 14 00 61 33
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl