Jeroen Schumacher

Jeroen Schumacher

Eerste Kamer debatteert over Wet zorg en dwang

De Eerste Kamer debatteerde afgelopen maandag en dinsdag met de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) over de drie wetsvoorstellen voor Wet zorg en dwang. Dinsdag 23 januari wordt er over gestemd. Het ziet er naar uit dat er voldoende steun is in de senaat.

17-01-2018

Implementatie Wet zorg en dwang in 2020

De Eerste Kamer behandelde de drie genoemde wetsvoorstellen vanwege de nauwe onderlinge verwevenheid gezamenlijk. Tijdens het debat leken de plannen op voldoende steun te kunnen rekenen. Senatoren waren tevreden met het feit dat het veld langer de tijd krijgt voor de implementatie van de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg.

Die worden niet in 2019 maar in 2020 van kracht. Bovendien konden de bewindslieden de meeste zorgen wegnemen over het bewaken van de privacy van de patiënt enerzijds en het waarborgen van de veiligheid op straat anderzijds. Dit deden zij onder andere door een gedegen evaluatie van de uitvoering te beloven en vast te stellen dat er via Algemene maatregelen van bestuur ruimte is voor aanpassingen indien nodig.

Videoverslag

Bekijk hier een videoverslag van het debat van dinsdag 16 januari en een korte boodschap van minister Hugo de Jonge.

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

JeroenExpert
Jeroen
Schumacher
Expert j.schumacher@vilans.nl 06 22 81 05 52
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl