Henk Herman Nap Johan Vesseur

Henk Herman Nap

eHealth moet zich bewijzen buiten pilotfase

Het implementeren van eHealth is vaak een stroperig proces. Zonder bewijs dat de nieuwe technologie echt werkt, willen zorgfinanciers er vaak niet in investeren. Maar zonder investeringen komt het gewenste bewijs juist niet boven water.

26-06-2018

eHealth op de werkvloer

Senior Vilans-adviseurs Henk Herman Nap en Johan Vesseur spraken over deze en andere ontwikkelingen op het gebied van eHealth op de ICT&health World Conference 2018 in Den Haag. In hun presentatie gingen Henk Herman Nap en Johan Vesseur onder andere in op wanneer eHealth technologie nu écht wijdverbreid op de werkvloer gaat landen. Nap: ‘Ondanks de obstakels is eHealth nu echt de experimenteerfase voorbij.’

Bewezen technologie

Nap: ‘Mensen denken vaak dat de wetenschap en Silicon Valley iedere week met een enorme eHealth-doorbraak komen. Die verwachting is echter veel te hoog gespannen. eHealth in de langdurende zorg verloopt niet exponentieel. Voordat we een autonome robot hebben zijn we wel zo’n 30 tot 40 jaar verder. In plaats van op nieuwe ontdekkingen focussen wij ons juist op wat we kunnen met al jaren bewezen technologische oplossingen.’ Met bewezen technologie doelt Nap op zaken als medicijndispensers, bewegingssensoren en e-consults.

Zinvol uitproberen

Johan Vesseur: ‘In plaats van nieuwe platforms opzetten kijken we hoe we bestaande technologieën aan elkaar kunnen koppelen voor een succesvolle implementatie. Bijvoorbeeld in het traject Zinvol Uitproberen. Hierin vragen we aan een zorgaanbieder welke van dit soort technologieën hij wil uitproberen. In een kort experiment onderzoeken we wat een specifieke technologie voor een zorgorganisatie kan betekenen.’

Als je ziet wat er op ons af komt met alleen al de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt, is het essentieel dat we stappen gaan maken.

Technologische toekomst dichterbij

Het veld ervaart het praktisch testen met nieuwe technologie als prettig. ‘Het gaat erom de technologische toekomst dichterbij te halen’, zegt Nap. ‘Dat doen we bijvoorbeeld ook in het programma Waarde gedreven eHealth. Hierbij kijken we samen met onder andere verzekeraar CZ, ZonMw, de Universiteit Tilburg en verschillende zorgaanbieders en gemeenten, waaronder Breda, wat de impact van bestaande en bewezen eHealth is op zorg- en organisatiekosten, de kwaliteit van zorg en ook de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.’ Innovatiemanager Marijn Koelemij van Woonzorg Flevoland zegt: ‘Vilans slaat echt de spijker op zijn kop wat betreft de vragen die spelen in de zorg met betrekking tot eHealth.

Vilans slaat echt de spijker op zijn kop wat betreft de vragen die spelen in de zorg met betrekking tot eHealth. Hoe kan je het kaf van het koren scheiden in het aanbod van eHealth-oplossingen en hoe kan je, als de financiële middelen beperkt zijn, de aanloopkosten per innovatie zo laag houden dat er toch een sluitende business case ontstaat? Ook wanneer het volume, zoals vaak bij kleinere zorgaanbieders, minimaal is.

Bespied worden

Vanuit de zaal komt een vraag over privacy: 'Hoe is het voor bewoners en cliënten zelf? Hebben mensen niet het gevoel constant bekeken te worden met al die sensoren in huis?’ Volgens Vesseur is het gevoel bespied te worden vaak zeer snel na de invoering van eHealth weg. ‘Pas bij een afwijking van een bekend patroon komt er een signaal en wordt er daadwerkelijk gekeken. Het geeft juist rust om te weten dat als er iets fout gaat, er wel iemand is die het ziet.’

De pilotfase voorbij

De lezing eindigt met de vaststelling dat eHealth de pilotfase voorbij is en zich op zeer korte termijn zal bewijzen op de werkvloer. Nap: ‘Dat zal wel moeten. Als je ziet wat er op ons af komt met alleen al de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt, is het essentieel dat we stappen gaan maken.’

In navolging van de nationale eHealthweek vond vrijdag 22 juni 2018 de jaarlijks terugkerende ICT&health World Conference plaats in het World Forum in Den Haag.

Meer informatie over eHealth

Meer informatie? Neem contact op met:

Henk HermanSenior onderzoeker
Henk Herman
Nap
Senior onderzoeker h.nap@vilans.nl 06 22 81 07 66
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl