Femke de Wit

Femke de Wit

'En, heb je een beetje kunnen genieten van de lockdown?'

‘En, heb je een beetje kunnen genieten van de lockdown?’, was de openingsvraag van de stagiaire toen ik na maanden weer bij de kapper terecht kon. Genieten? Dat is niet het eerste wat bij me opkomt als ik denk aan de onwerkelijke realiteit waar we ons sinds maart in bevinden. Omgaan met angst, afstand houden en eenzaamheid, verlies en verdriet zijn dingen die eerder naar boven komen. En toch…

25-05-2020

De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker ook andere geluiden. Voorzichtig positieve geluiden. Reflecties over wat deze periode aan goede dingen oplevert. De rust die mensen ervaren - omdat er minder gereisd wordt -, minder lawaai, minder drukte. Het thuis zijn van school en werk, waardoor, als het harmonieus verloopt, gezinsleden dichter naar elkaar toegroeien.

Positieve effecten corona

Ook in de langdurende zorg worden positieve effecten gezien. Op afdelingen voor mensen met dementie, waar open bezoektijden waren, zien verzorgenden dat er door het bezoekverbod meer rust op de afdeling is, minder heen en weer geloop. En dat de bewoners daar zelf ook rustiger van worden. Dat verzorgenden en begeleiders dichter bij bewoners komen te staan en makkelijker zien wat ze nodig hebben. In woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking waar de dagbesteding gestopt is, zien medewerkers dat de ochtendstress bij cliënten weg is nu er geen busjes meer staan te wachten. Dat oudere cliënten het heel prettig blijken te vinden om thuis te blijven. Begeleiders van dagbesteding helpen nu mee op de woonlocaties, er ontstaat meer begrip voor elkaars werk door deze samenwerking.

Blijf even stilstaan

Natuurlijk kan er, naast deze mooie ontwikkelingen, net zo veel of meer verteld worden over de negatieve effecten. Maar veerkracht is misschien niet alleen om kunnen gaan met de uitdagingen van het leven, maar ook het durven leren ervan. Niet zonder meer teruggaan naar het oude nu de maatregelen versoepeld worden. Nog even stil blijven staan. Kijken, luisteren en nadenken. En de inzichten die deze donkere periode opleveren ten goede laten komen aan zorg en begeleiding. Om nog beter aan te sluiten bij waar mensen echt behoefte aan hebben, aan datgene dat hun leven betekenisvol maakt.

Femke de Wit is programmaleider van het team Positieve Gezondheid

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

FemkeExpert
Femke
de Wit
Expert f.dewit@vilans.nl 06 22 80 97 41
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl