Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen met versoepelde bezoekregeling

De versoepeling van de bezoekregeling heeft in de eerste verpleeghuizen die onder strenge voorwaarden open mochten, niet geleid tot nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg.

16-06-2020

Na een bezoekverbod van bijna twee maanden mochten op 11 mei 26 verpleeghuizen in Nederland weer een vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 25 mei werd bezoek weer toegestaan op alle verpleeghuislocaties die op vrijwillige basis aan de verruiming wilden deelnemen en aan de gestelde voorwaarden konden voldoen. Onderzoekers van de Academische Werkplaatsen keken de afgelopen weken mee bij de 26 pilot-verpleeghuizen die op 11 mei opengingen en 50 andere locaties die vanaf 25 mei weer bezoek mochten ontvangen.

Bekijk het rapport

Vermijden fysiek contact moeilijk

Uit de evaluatie blijkt dat naasten zich over het algemeen goed houden aan het protocol dat op de locatie is afgesproken. Toch zijn er ook aandachtspunten: zo lijkt het opvolgen van de handhygiëne-instructie in de loop van de weken te verminderen en worden mondkapjes regelmatig verkeerd gebruikt door bezoekers. Daarnaast is er veel behoefte aan fysiek contact en blijft het vermijden daarvan moeilijk. Veel medewerkers vinden het moeilijk om naasten aan te spreken wanneer zij zich niet aan het protocol houden.

Grote behoefte aan verdere verruiming

De resultaten laten ook zien dat het weerzien van bewoners met hun naasten na het bezoekverbod vooral in de eerste week erg emotioneel is. Ook de ervaren effecten op het welbevinden van verpleeghuisbewoners zijn positief. Zo rapporteren veel verpleeghuizen dat hun bewoners opfleuren en bijvoorbeeld meer eetlust en activiteit hebben. 

Er is dan ook een grote behoefte aan een verdere verruiming van de regeling. Met name op het gebied van het toelaten van meerdere bezoekers en op meer flexibiliteit omtrent het tijdstip en de frequentie van het bezoek. 

Belasting voor personeel

Voor personeel is het erg lastig om erop toe te zien dat bezoekende familieleden de richtlijnen goed naleven. Het kost veel menskracht en is moeilijk om onder de huidige tijdsdruk goed neer te zetten. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de verdere uitrol van de bezoekersregeling te snel gaat als de richtlijnen niet verspoeld worden.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

KarlijnSenior adviseur kennispleinen
Karlijn
Kwint
Senior adviseur kennispleinen k.kwint@vilans.nl 06 15 55 15 78
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl