Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

Genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar voor tweede coronagolf

Er zijn voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg beschikbaar om de tweede coronagolf te doorstaan, zowel bij regulier als preventief verbruik. Dit blijkt uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Accenture, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

20-10-2020

Tijdens het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen: 

  • Chirurgische maskers
  • FFP-maskers
  • Handschoenen
  • Isolatiejassen

Op dit moment bedraagt de huidige, goedgekeurde voorraad chirurgische mondmaskers ongeveer 600 miljoen stuks. Er wordt dan ook verwacht dat er van de medische mondmaskers (en isolatiejassen) zelfs voldoende voorraden zijn voor een eventuele derde golf. 

‘Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen. Er zijn de afgelopen periode enorm veel beschermingsmiddelen ingekocht. Het is goed nieuws dat er nu voldoende voorraad is voor de tweede golf’, zegt Tamara van Ark, minister van Medische Zorg en Sport.

Download de Kamerbrief over het onderzoek

Preventief gebruik mondneusmaskers

De praktijk is dat inmiddels in meer dan de helft van de gevallen mondneusmaskers preventief worden gebruikt in de setting van verpleeghuizen (en ook voor bezoekers). Dit advies is ook verwerkt in het Behandeladvies COVID-19 Acute fase en nazorg van Verenso.

Lees meer over preventief gebruik van mondneusmaskers

Organisaties zélf verantwoordelijk voor inkoop

Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen. Met ondersteuning van het ministerie van VWS is eerder dit jaar het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) opgericht, als tijdelijke noodvoorziening. Zorginstellingen en zorgverleners die er niet in slagen zelf voldoende beschermingsmiddelen in te kopen, kunnen een beroep doen op het LCH. Het LCH is dus een vangnet.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl